Un informe de la Comissió Europea situa l'Estat espanyol entre els vuit de la Unió Europea que ha reduït els pressupostos destinats a educació, segons dades del 2010. Tot i això, no es troba en el grup de països que més han retallat, més d'un 5%, on hi ha Grècia, Hongria, Lituània, Itàlia i Portugal. A Espanya la retallada ha estat d'entre l'1% i el 5%, com a Estònia, Polònia i el Regne Unit (Escòcia). En contraposició, hi ha cinc estats membres que van augmentar la despesa educativa més d'un 1%: Àustria, Dinamarca, Luxemburg, Malta i Suècia, a més de la zona germanòfona de Bèlgica. Hi ha països que mentre un any han augmentat els pressupostos al següent l'han retallat.

Per exemple, Bèlgica, Eslovènia, Finlàndia, França, Irlanda, Letònia, el Regne Unit (Gales) i Xipre van augmentar el seu pressupost en educació el 2010-2011 i el van reduir el 2011-2012. El contrari va passar a Bulgària, Eslovàquia, Romania i Txèquia, que el van retallar el 2010-2011 i el van augmentar un any més tard. Alemanya i els Països Baixos no van facilitar dades a la CE posteriors al 2010.

La comissària europea d'Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassilou, ha reconegut que "són temps difícils per a les hisendes nacionals" però ha demanat un criteri "coherent" sobre la inversió pública en educació "perquè és la clau del futur dels nostres joves i d'una recuperació econòmica sostenible a llarg termini". Ha afegit que els països que no inverteixen en educació i formació es quedaran enrere en comparació amb els seus competidors i ho tindran més difícil per lluitar contra l'atur.

L'estudi analitza el finançament en tots els nivells educatius a 35 sistemes d'educació nacionals i regionals. Sobre altres aspectes, revela que el 2011 i el 2012 es van reduir o congelar els sous i els complements dels professors a 11 països, entre ells l'Estat espanyol, Bulgària, Croàcia, Grècia, Portugal i Irlanda.

S'han produït reduccions de personal docent a una desena d'estats membre (Bulgària, Estònia, França, Itàlia, Letònia, Lituània, Portugal, el Regne Unit, Romania i Xipre). També s'ha constatat una reducció del nombre d'estudiants.

L'informe destaca que una dada positiva és que el finançament per a la formació del professorat s'ha incrementat a 18 països europeus i destaca la importància d'aquest fet per la relació entre la qualitat de l'ensenyament i els resultats dels estudiants.

Per últim, assenyala que a la majoria dels països el suport del sector públic als estudiants a través de beques, préstecs i assignacions familiars no es va veure afectat ni el 2011 ni el 2012. En vuit estats membre (Alemanya, Àustria, Grècia, Irlanda, Letònia, Lituània, Luxemburg i Portugal) s'ofereixen ajuts financers específics als aturats o persones poc qualificades per millorar les seves aptituds.