Escòcia ja té data per al referèndum d'independència. Serà el dijous 18 de setembre del 2014. Així ho ha anunciat aquest dijous el primer ministre escocès, Alex Salmond, en un discurs en sessió parlamentària a Holyrood. Tal com va acordar la comissió electoral d'Escòcia, la pregunta que es formularà als electors serà "Escòcia hauria de ser un país independent?" i les opcions de resposta són sí o no. Salmond, líder de l'independentista Scottish National Party (SNP), ha manifestat que la consulta servirà perquè els escocesos triïn si volen un "país millor" o bé si desitgen "continuar sota el sistema de Westminister".

"El vot del sí significa un futur en el qual podem estar 100% segurs que el poble d'Escòcia tindran el govern pel qual votin", ha dit Salmond al parlament escocès durant el discurs. "La tria és més clara cada dia que passa: l'oportunitat d'utilitzar els nostres amplis recursos i el talent per construir un país millor, o continuar sota un sistema de Westminister que, simplement, no funciona per a Escòcia".

Salmond ha assegurat que la consulta es farà amb la màxima transparència i amb supervisió internacional i ha subratllat la importància que el poble escocès controli directament "l'economia, la representació internacional i la defensa". El primer ministre també ha posat de manifest que amb la consulta es culmina un "viatge" que va començar el 1999.

I és que un dels arguments de l'SNP a favor del sí és que el petroli del mar del Nord, combinats amb l'agricultura, la pesca i la indústria del whisky seran claus per a una Escòcia independent i pròspera. De la seva banda, els partits unionistes a Edimburg i el govern de Londres sostenen que tant Escòcia com la resta del Regne Unit hi sortirien perdent. Els crítics asseguren que les reserves de petroli estan minvant i que, d'altra banda, una Escòcia independent deixaria de perdre fons britànics.

Alex Salmond i David Cameron van acordar el passat mes d'octubre els termes del referèndum. En un primer moment, la pregunta havia de ser "Està d'acord que Escòcia hauria de ser un país independent?", però finalment la comissió electoral d'Escòcia va acordar amb l'executiu canviar la qüestió per "Escòcia hauria de ser un país independent? Sí o No?".