El Parlament de Xipre ha rebutjat aquest dimarts fer pagar als estalviadors part del rescat imposant una quitança als dipòsits de més de 20.000 euros. Fins i tot els diputats conservadors del president Nikos Anastasiadis s'haurien negat a votar a favor, mentre que els seus socis de govern centristes i tota l'oposició han votat en contra, en bloc. El ministre de Finances xipriota, Mijalis Sarris, ha negat haver presentat la seva dimissió. Anastasiadis tornarà a negociar aquest dimecres amb la resta de partits i el Parlament tornarà a votar. El resultat de la votació, a mà alçada, ha estat de 36 vots en contra i 19 abstencions.

Tot i que l'Eurogrup li va demanar aquest dilluns que no toqui els dipòsits inferiors a 100.000 euros, protegits per la legislació europea, Anastasiadis només vol protegir finalment els petits estalviadors que tinguin menys de 20.000 euros a la llibreta, segons la seva darrera proposta. La Comissió Europea li ha recordat que ha de recaptar 5.800 milions d'euros si vol que Brussel·les li pagui la seva part, els 10.000 milions promesos.

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha intentat tranquil·litzar els estalviadors de la resta del sud de l'euro insistint que la quitació dels dipòsits xipriotes no és extrapolable a altres països. Aquest temor "està absolutament fora de lloc, no hi ha cap necessitat d'imposar cap gravàmen als actius d'altres països", ha assegurat aquest dimarts el laborista holandès. Dijsselbloem justifica les pèrdues que hauran d'assumir els estalviadors xipriotes per la mida del sector bancari xipriota, que ha arribat a pesar el 800% del PIB de l'illa.

El president Anastasiadis ja ha convocat els líders de la resta de grups a una nova reunió, aquest dimecres a les 10 del matí, "per examinar alternatives per afrontar la situació que es crearà després de la sessió d'aquest dimarts al Parlament". La seva darrera proposta protegeix els estalviadors amb menys de 20.000 euros al compte, però manté el càstig del 6,75% per als que superin aquesta quantiat sense arribar als 100.000. I al contrari del que li ha demanat l'Eurogrup no endureix la quitança que haurand de suportar els dipositants amb més de 100.000 euros, que es manté en el 9,9% en comptes de pujar al 12,5%.

La Comissió Europea ha advertit el govern xipriota que, independentment de la fòrmula que faci servir, haurà de recaptar els 5.800 milions necessaris si vol que Brussel·les li pagui els 10.000 acordats per aquest cinqué rescat de l'euro (després dels de Grècia, Irlanda, Portugal i el bancari espanyol). El portaveu d'Afers Econòmics de l'executiu comunitari, Simon O'Connor, ha recordat que els ministres de Finances de l'euro accepten que Nicòsia introdueixi més "progressivitat" en l'impost, però "sempre que tingui el mateix impacte financer". "Està molt clar", ha avisat.