El Papa Francesc ha inaugurat aquest dimarts el seu pontificat amb un discurs en què ha cridat a la defensa dels més febles de la societat i del medi ambient, instant al món a evitar "els presagis de destrucció i mort", segons ha informat l'agència Reuters. "Això significa respectar cadascuna de les criatures de Déu i respectar el medi ambient en què vivim, significa protegir les persones, mostrant afecte i tendresa per cada una, especialment pels nens, els ancians, els necessitats, que solen ser els últims en els quals pensem", ha subratllat el pontífex en l'homilia de la seva missa inaugural.

Dirigint-se a unes 200.000 persones i un gran nombre de líders mundials reunits a la Plaça de Sant Pere, el Papa Francesc ha subratllat el seu missatge constant des que va ser elegit pel conclave de cardenals dimecres passat. La missió de l'Església "significa respectar cadascuna de les criatures de Déu i respectar el medi ambient en què vivim. Significa protegir les persones, mostrant preocupació amorosa per cada persona, especialment els nens, els ancians, els necessitats, que solen ser les últimes que pensem sobre ", ha ressaltat en la seva homilia.

Així mateix, ha dit que "cada vegada que els éssers humans no tenen cura del medi ambient ni entre si s'obre el camí a la destrucció i els cors s'endureixen". "Tràgicament en cada època de la història hi ha Herodes que causen estralls i espatllen el rostre de homes i dones".

La senzillesa característica del Papa Francesc, el primer papa jesuïta, ha alimentat les esperances de canvi i renovació en una Església assetjada per una profunda crisi global. "Ell és una persona senzilla, humil, ell no és com els papes intocables, sembla com si algú normal pogués arribar a fer-ho", ha assenyalat un dels assistents a la missa, un electricista argentí que treballa al sud d'Itàlia, Valentí Cirigliano, de 51 anys.

El Papa Francesc hereta una Església sotmesa a escàndols d'abús sexual i la filtració de documents confidencials per corrupció i la rivalitat entre els cardenals dins la Cúria. En el seu discurs, el nou pontífex ha instat als líders mundials a ser "protectors uns dels altres i del medi ambient". "No oblidem que es contamina l'odi, l'enveja i l'orgull de les nostres vides. Sent protectors, aleshores significa també vetllen per la nostra emocions, amb els nostres cors", ha exclamat.