Nova ofensiva dels eurodiputats catalans ara per demanar a la Comissió Europea que pressioni el govern espanyol perquè "reparteixi el sostre de dèficit de forma propocional al nivell de despesa que assumeix cada administració". Els eurodiputats de CiU, Ramon Tremosa i Salvador Sedó del PSC, Maria Badia i Raimon Obiols, d'ICV, Raül Romeva, i del BNG, Ana Miranda (en representació d'ERC), han signat plegats una pregunta parlamentària en què donen suport a la reivindicació del conseller Andreu Mas-Colell i alerten que "la repartició actual del sostre de dèficit no només és injusta sinó que també amenaça greument l'economia i l'estabilitat e la zona euro".

Tremosa, Sedó, Badia, Obiols, Romeva i Miranda reclamen a la Comissió Europea que prengui mesures per tal "d'evitar arbitrarietats en la implementació de les mesures de consolidació pressupostàries que es recullen en el seu informe sobre el rescat financer de l'Estat espanyol". Els eurodiputats catalans, amb l'éxcepció dels populars Santiago Fisas i Alejo Vidal-Quadras, denuncien que la retallada que el ministre Montoro imposa a la Generalitat, de 4.500 milions, és pitjor que la de Grècia perquè representa un ajustament del 14,5% del pressupost del 2012. "Grècia, per a l'exercici 2013, farà la retallada pressupostària més gran des de l'esclat de la crisi: d'un 11,5%", critiquen.

Precisament el ple del Parlament Europeu va aprovar aquest gener recomanar a Rajoy que "l'esforç d'ajustament es reparteixi de forma justa entre les diferents administracions, tenint en compte els serveis que proveeixen" als ciutadans. L'informe sobre finances públiques de l'eurodiputat italià Alfredo Pallone es va aprovar amb el suport de populars, socialistes, liberals i ecologistes (fins i tot el PP espanyol i el PSOE hi van votar a favor, sense adonar-se). L'informe alerta del "risc" que comporta que les autonomies no puguin recaptar i tenir recursos propis i "es financin principalment de les transferències del govern central". I fins i tot assenyala a Rajoy per on hauria de retallar, suprimint d'entrada els ministeris de Sanitat, Educació i Cultura, que han transferit totes les seves competències a les autonomies. "Aquests subsectors de govern, que encara existeixen sense poder ni tasca concreta, fan l'administració general més ineficient i malgastadora i s'haurien d'eliminar, com a part dels esforços de consolidació fiscal", reclama l'informe.

"Fem una crida als estats membres que tenen problemes pressupostaris a prioritzar la consolidació fiscal reduint la despesa miliar innecessària, com la compra d'equipaments militars nous i cars", reclama també l'informe Pallone. A més, adverteix al govern espanyol que s'oblidi dels TGV sense passatgers, dels aeroports sense avions i de foradar els Pirineus per fer-hi passar el corredor ferroviari de mercaderies. L'Eurocambra aposta per "aplicar criteris de cost-benefici als projectes d'infraestructura que tenen un pes pressupostari significatiu", per assegurar "la sostenibilitat de les finances públiques a mig i llarg termini".