El papa Francesc, en una aposta per una Església catòlica més austera, ha dit aquest dissabte que la institució hauria de ser pobra i ha recordat que la seva missió és servir els pobres. Davant dels 6.000 periodistes acreditats pel conclave, el pontífex, parlant en bona mesura de manera improvisada i somrient sovint, ha explicat que va escollir el nom de Francesc pel sant Francesc d'Assís, un símbol de la pau, l'austeritat i la pobresa. Jorge Mario Bergoglio s'ha referit a Francesc d'Assís com "l'home que ens dóna l'esperit de la pau, l'home pobre", i ha afegit: "Com m'agradaria una Església pobra i per als pobres!".

Des que va ser escollit dimecres com el primer Papa no europeu en prop de 1.300 anys, Francesc ha donat senyals d'un canvi d'estil respecte el seu antecessor, Benet XVI, i ha traçat un camí clar per a la moral de l'Església, formada per 1.200 milions de membres, immersa en escàndols, intrigues i lluites internes.

El Papa ha agraït als milers de periodistes que van cobrir la seva elecció però els ha convidat a "intentar sempre entendre la vertadera naturalesa de l'Església (...) amb les seves virtuts i els seus pecats". El pontífex ha instat els periodistes a centrar-se en la "veritat, la bondat i la bellesa" en el món i en l'Església.

Francesc ha establert un to moral enèrgic i ha donat clares senyals que porta un nou estil, fomentant la humilitat i la simplicitat per sobre de la grandesa. A més, ha recordat que la nit del dimecres, quan estava rebent cada cop més vots del conclave, el cardenal que s'asseia al seu costat, el brasiler Claudio Hummes, el va consolar quan "la situaicó es va tornar perillosa".

Després que la votació arribés la majoria de dos terços per a la seva elecció, van esclatar els aplaudiments. Hummes, de 78 anys, el va abraçar, li va fer un petó i li va dir: "No t'oblidis dels pobres", ha recordat el papa, qui mentre parlava gesticulava força amb les mans.