L'església catòlica ja té nou líder. Jorge Mario Bergoglio (Buenos Aires, Argentina, 1936) ha estat nomenat aquest dimecres nou Papa i el nom que ha escollit és el de Francesc I. Es tracta del primer pontífex jesuïta i sud-americà que ocuparà el càrrec.

Després de cinc votacions i dos dies de conclave, Bergoglio, arquebisbe de la seva ciutat natal, ha aconseguit el suport de dos terços dels 115 cardenals reunits a la Capella Sixtina del Vaticà i ha estat proclamat nou Papa, el número 266 en la història.

Ha estat a les 7 de la tarda i set minuts quan la fumata ha cremat finalment de color blanc, senyal de l'acord assolit pels cardenals. El procés d'elecció del substitut de Benet XVI ha estat relativament ràpida ja que en alguns casos van ser necessaris fins a 14 votacions.

La plaça de Sant Pere del Vaticà ha esclatat d'alegria quan el fum blanc ha sortit per la xemeneia de la Capella Sixtina i les campanes de tot Roma, no només del Vaticà, han començat a sonar. El fum indicava que a l'interior del temple ja s'havia arribat a un consens, que l'elegit havia acceptat el càrrec i que també havia elegit el seu nou nom com a pontífex, Francesc I.

40 minuts d'espera

Un cop elegit el sant pare, passen uns 40 minuts fins que aquest surt al balcó i es pronuncia la frase 'Habemus Papam'. En aquesta ocasió han estat uns 60 minuts d'espera i incertesa. En aquests temps, el nou Papa entra a la 'habitació de les llàgrimes' per vestir-se i torna a la Capella Sixtina per celebrar una petita cerimònia amb una oració i un passatge de l'Evangeli. En aquest moment, tots els cardenals demostren la seva obediència al nou pontífex i després canten el Te Deum. A més, per primera vegada, en aquesta ocasió el nou pontífex ha anat a la Capella Paulina a resar uns minuts.

Fora de les travesses

Entre els principals candidats a ser elegits Papa Bergoglio no hi era i l'elecció ha estat tota una sorpresa, tot i que a dins del conclave ha obtingut almenys 77 vots. Sonaven com a possibles, en canvi, Marc Ouellet, de Canadà; els nord-americans Timothy Dolan, Sean O'Malley, Donald Wuerl; el francès Phillipe Barbarin; el ghanès Peter Turkson; l'hongarès Peter Erdö; l'austríac Christoph Schönborn; i l'italià Angelo Scola.