Els més de 20.000 veneçolans residents a Catalunya han viscut amb expectació la mort del president Hugo Chávez. D'una banda, els 'chavistes' entomen la notícia amb "molt de dolor i molta tristesa", però amb l'esperança que a partir d'ara "el poble seguirà endavant" i els ideals bolivarians perviuran, explica la veneçolana Tupa Rangel, membre de l'Assemblea Bolivariana de Catalunya. De l'altra, els no oficialistes veuen la desaparició del líder veneçolà com una "nova oportunitat per a Veneçuela", com bé ha dit el veneçolà Samuel Urribarri, gestor de bens immobles en una empresa de Barcelona i establert a Catalunya des de març de 2002.

Després de dies immersos en rumors sobre l'estat de salut d'Hugo Chávez, finalment el passat dimarts a la nit els veneçolans de Catalunya van confirmar la mort del seu president. "Al principi quan m´ho van explicar no m´ho creia. Immediatament vaig consultar la premsa digital veneçolana on vaig comprovar que la notícia era certa", explicava Sofía Urribarri, estudiant veneçolana establerta a Roses des de fa 10 anys. Molts veneçolans residents a Catalunya es van assabentar de la notícia gràcies als mitjans digitals o de les xarxes socials. "Em van arribar missatges per WhatsApp, Twitter i Facebook, casi tots al mateix temps", assegura la Sofía.

"Vaig celebrar que ara Veneçuela és lliure!"

Els germans Urribarri van arribar de Veneçuela a Roses ara fa tot just 10 anys. Tot i que no se n'alegren de la mort del president, sí que veuen en aquest fet "una nova oportunitat, un nou camí per a Veneçuela". "Chávez va destruir el meu país, va ser el culpable de la divisió de moltes famílies. És per això que vaig celebrar que ara Veneçuela és lliure!, assegura la Sofía.

Ambdós germans coincideixen en que els 13 anys de mandat del president veneçolà no han estat satisfactoris pel seu país. La Sofía creu que "Chávez ha desprestigiat el nom de Veneçuela amb una política exterior pèssima. Ha incrementat la inseguretat del país, ha creat una generació de joves vagues com també un sistema educatiu basat en l'adoctrinament... en definitiva, un govern basat en la corrupció". En Samuel, qui va estudiar Ciencies Empresarials, analitza el mandat de Chávez en clau econòmica: "Quan jo vaig sortir de Veneçuela l'any 2002, podies comprar 1€ per 0.78 Bs.F (bolívars forts). Actualment, si pots comprar un euro -dic si pots perquè el control monetari és extremadament complex- has de pagar 8.19 Bs.F. Deu vegades més que en el moment en el que jo vaig sortir".

Hugo Chàvez va ser un president mediàtic el qual se'l recordarà per algunes de les moltes frases cèlebres que va dir. En aquest sentit, la Sofía i en Samuel tornen a coincidir en que no oblidaran una de les frases que, a més i a dia d'avui, decora nombrosos carrers de Veneçuela: "Pàtria, socialisme o mort". "Tot i que jo canviaria el 'mort' per 'emigrar'", explica en Samuel irònicament. "Jo estic molt content aquí a Catalunya, em sento un més. Molt haurien de canviar les coses per plantejar-me tornar al meu país", afegeix.

Ara, després de la mort de Chávez, el país llatinoamericà encara un futur incert. "No sé quin futur ens espera. Sabem que el que vindrà no serà fàcil, però tots els veneçolans volem un país democràtic, lliure i segur", afirma la Sofía. "Necessitem un canvi, transparència, treball, unitat i compromís. Necessitem saber que 'hi ha un camí.', diu en Samuel que, alhora, sent que "el futur de Veneçuela comença ara".