La tomba d'Hugo Chávez ha estat trasllada pels carrers de Caracas, des de l'Hospital Militar Carlos Arévalo, on va morir dimarts, fins a l'Acadèmia Militar de Caracas, on s'ha instal·lat la capella ardent. Una multitud de veneçolans s'han congregat al carrer per acomiadar-se del comandant veneçolà. "Chávez al panteó!", han cridat els seguidors del president, en referència al mausoleu que ell mateix va construir per albergar les restes de l'heroi de la independència Simon Bolívar, pare de la revolució bolivariana. Les autoritats encara no han revelat on serà enterrat Chávez després del seu funeral, previst per divendres. Mentrestant, el país es prepara per a les eleccions, que es convocaran en 30 dies.

Els veneçolans han començat aquest dimecres a acomiadar el difunt Chávez, el líder socialista que durant els 14 anys de govern s'ha convertit en un heroi dels pobres, si bé s'ha enemistat amb els poders capitalistes i ha mantingut la tensió amb els Estats Units i Occident. Mentrestant, comença el compte enrere perquè els seus hereus polítics convoquin eleccions en la polaritzada potència petrolera.

Segons la constitució veneçolana, després de la mort del president està prevista la convocatòria d'eleccions en el termini de 30 dies. Mentrestant, el vicepresident, Nicolás Maduro, assumirà el poder al país, tal com va deixar dit Chávez. Tot i això, la carta magna del país preveu que sigui el president del Parlament, actualment Diosdado Cabello, qui assumeixi la interinitat.

Fa només cinc mesos, Chávez va arrasar a les urnes, en unes eleccions que els opositors critiquen per poc transparents. Va passar 14 anys al capdavant de Veneçuela i el cabdill havia canviat les normes del país per poder allargar els seus anys de presidència. Però finalment un càncer, contra el que va batallar durant gairebé dos anys, va esborrar la seva vida.

El líder bolivarià va morir la tarda del dimarts (per la nit, hora catalana) a l'Hospital Militar de la capital veneçolana. Les seves exèquies han començat aquest dimecres i s'estendran fins al divendres, quan es realitzarà un acte a l'Acadèmia Militar de Caracas. El funeral es preveu molt multitudinari i ja han confirmat la seva presència alguns líders aliats d'altres països, com el president de l'Iran, Mahmud Ahmadinejad. La presidenta de l'Argentina, Cristina Fernández; el de l'Uruguai, José Mújica; i el de Bolívia, Evo Morales, per participar a la cerimònia.

"El funeral de Chávez competirà amb el d'Eva Perón", ha valorat a Reuters l'expert en Veneçuela Daniel Hellinger, en referència a la popular exprimera dama argentina, l'anomenada "abanderada dels humils", que va morir als 33 anys el 1952.

La influència de Chávez, un líder carismàtic i amb grans dots oratòries, va creuar les fronteres veneçolanes i es va transformar en una icona que va dividir aigües a l'Amèrica Llatina, on va sumar aliats i enemics.