Human Rights Watch ha lamentat aquest dimecres que el president de Veneçuela, Hugo Chávez, hagi deixat després de la seva mort un "llegat autoritari" i s'hagi mostrat "indiferent" amb les garanties dels drets humans fonamentals. Per l'ONG, que aquest dimarts va presentar un informe sobre Veneçuela, els 14 anys de mandat també han estat marcats per una "alarmant concentració de poder" en prendre el control del Tribunal Suprem de Justícia i debilitar la capacitat de periodistes, defensors dels drets humans i altres conciutadans seus a exercir els seus drets fonamentals, especialment, afegeix, per aquells qui es van mostrar contraris a les seves polítiques.

"Molts veneçolans van continuar criticant el govern. No obstant això, la possibilitat de patir represàlies va obligar periodistes i defensors dels drets humans a mesurar les conseqüències de difondre informació i opinions crítiques del govern", denuncia Human Right Watch. A més, adverteixen que des del 2004, el president Chávez i els seus partidaris a l'Assemblea Nacional van ampliar de 12 a 20 els membres del Tribunal Suprem i aquest "va deixar d'actuar com a controlador del poder executiu".

Un altre dels fronts polèmics, segons l'ONG, ha esta el control dels mitjans de comunicació. Segons argumenten, el govern va endurir el control i les penes als periodistes que "ofenguessin" els funcionaris públics i es va dotar de poder per "suspendre arbitràriament canals de televisió, estacions de ràdio i pàgines web". En aquest sentit, recorda com el 2007 va impedir al canal més antic del país, RCTV, seguir continuar emetent la seva programació després de no renovar-li la llicència.