Les preparacions per escollir el nou líder de l'Església Catòlica Romana han començat aquest dilluns de manera oficial amb l'inici de la Congregació General, una trobada entre més de 200 cardenals d'arreu del món. La previsió és convocar el conclave en els propers dies i escollir un nou cap d'Estat del Vaticà durant la setmana vinent, el qual s'instal·laria uns dies més tard, amb l'objectiu de presidir les cerimònies de la Setmana Santa, que començaran el diumenge 24 de març, Diumenge de Rams, i culminaran per Pasqua, el diumenge 31. La Congregació General, una trobada a porta tancada, tindrà lloc en sessions de matí i tarda, en un esforç per arribar a un acord tan aviat com sigui possible.

A la congregació hi ha més de 200 cardenals, però només els 115 que tenen menys de 80 anys entraran a la Capella Sixtina per al conclave que escollirà el successor de Benet XVI. La llista de reptes del nou Papa és llarga, en una església tocada per diversos escàndols, com el Vatileaks o els casos de pederàstia, i els cardenals faran un informe secret per al nou Papa sobre els problemes als quals haurà de fer front.

"Hauríem de saber algunes coses sobre les quals no tenim prou informació perquè treballem lluny (de Roma)", ha declarat a la televisió italiana el cardinal hondureny Oscar Rodríguez Madariaga.

Tot i que hi ha travesses, poca informació ha transcendit sobre quins són els favorits per al càrrec. Molts cardenals assenyalen que aquest cop el pontífex hauria de venir de fora d'Europa, però no està clar si el conclave, que té una lleugera majoria d'europeus, trenqui la llarga tradició d'escollir només un cardenal del vell continent.