El nou primer ministre d'Itàlia, Mario Monti, ha presentat aquest dijous els seus plans de govern en un discurs al Senat, mentre als carrers de Roma, Milà i altres ciutats del país milers d'estudiants protestaven contra el govern de 'tecnòcrates' que lidera. "El futur de l'euro també depèn del que faci Itàlia en les properes setmanes", ha defensat l'excomissari europeu i substituït de Silvio Berlusconi. Monti ha dit que combinarà les retallades amb la "justícia social" i ha remarcat que el seu govern no és una imposició de Brussel·les. "No veiem les obligacions europees com una imposició de forces externes. No estem nosaltres a una banda i ells a l'altra. Som Europa", ha defensat el primer ministre.

Davant del Senat, Mario Monti ha defensat que el seu govern es va formar per "resoldre una emergència seriosa de manera constructiva i amb un esperit d'unitat". "Som un govern amb un compromís nacional. Només si evitem ser vistos com el vincle dèbil d'Europa podem contribuir a les reformes europees", ha assegurat.

Monti ha defensat que el nou executiu implementarà "completament" les reformes acordades amb Brussel•les, que inclouen canvis en el mercat laboral, les pensions i els impostos. El primer ministre també ha promès una dura política de lluita contra l'evasió i el frau fiscal. L'excomissari europeu estarà al capdavant d'Itàlia com a màxim fins la primavera del 2013, quan s'han de celebrar eleccions.

Segons Monti, la UE està patint els "moments més difícils des de la Segona Guerra Mundial". L'excomissari ha alertat dels perills per la moneda única, l'euro, assegurant que la seva fi també suposaria la liquidació del mercat únic i de tots els seus avantatges. "Si fallem, si no tirem endavant les reformes necessàries, serem subjectes a unes condicions encara més dures"; ha lamentat Monti.

Manifestacions

Mentre Monti presentava el seu programa al Senat, als carrers d'Itàlia milers d'estudiants protestaven contra el seu govern. A Milà, la policia ha carregat contra un centenar de joves que es manifestaven davant de la Universitat de Bocconi, la de l'economista Mario Monti, assegurant que el nou primer ministre lidera un govern de "banquers". A Roma, els estudiants també s'han aplegat per protestar davant de la Universitat de la Sapienza. A Palerm, Sícila, alguns joves han tirat ous i explosius contra una entitat bancària.

Protestes, també a Grècia

Mentrestant, a Grècia, on un altre tecnòcrata europeu lidera el govern, milers de persones també han sortit al carrer per protestar contra les mesures d'austeritat. La gent no confia que el nou govern de l'exvicepresident del BCE, Lukàs Papadimos, no vulgui aplicar més retallades en les prestacions socials, especialment les pensions. Papadimos va defensar que calia un nou pla de reformes, però va centrar-se en parlar de la necessitat d'aturar el frau fiscal i apujar les contribucions dels més rics.