El grup tèxtil italià Benetton ha anunciat la retirada de manera "immediata" del fotomuntatge amb la imatge del papa Benet XVI besant a la boca l'imam de la mesquita Al-Azhar de El Caire, Ahmed Mohamed el-Tayeb, utilitzada en la seva última campanya publicitària.

A través d'un comunicat, la firma de moda, coneguda per les seves polèmiques campanyes publicitàries, ha lamentat que l'ús de la imatge del pontífex hagi ferit la sensibilitat de la Santa Seu i dels fidels catòlics, que han exigit que sigui retirada després d'aparèixer a Roma, fins i tot a escassos metres del Vaticà, i a diverses ciutats italianes.

"Insistim en que el sentit d'aquesta campanya és, exclusivament, combatre la cultura de l'odi en qualsevol forma", diu el comunicat.

"Lamentem per això que l'ús de la imatge del pontífex i l'imam hagi ferit la sensibilitat dels fidels. Confirmant el nostre sentiment, hem decidit amb efecte immediat retirar aquesta imatge de qualsevol publicació", conclou.

L'anunci de la decisió de Benetton es produeix després que el portaveu de la Santa Seu, Federico Lombardi, informés aquest dimeres en una nota que la Secretaria d'Estat vaticana estudiava possibles mesures a emprendre "davant les autoritats competents per garantir una justa tutela del respecte "a la figura del Papa.

"Es tracta d'una greu falta de respecte cap al Papa, d'una ofensa als sentiments dels fidels, d'una demostració evident de com en l'àmbit de la publicitat es poden violar les regles elementals del respecte a les persones per atraure l'atenció mitjançant la provocació ", afirma Lombardi en el text.

La nova campanya publicitària de Benetton porta per títol "Unhate" (el que podria traduir per "contra l'odi"), nom que adopta d'una fundació creada per combatre la cultura de l'odi, segons els responsables del grup tèxtil.

El papa Benet XVI no és l'únic que apareix en els fotomuntatges, on també es pot veure, entre altres, el president nord-americà, Barack Obama, besar-se amb el mandatari veneçolà Hugo Chávez, i el cap d'Estat francès, Nicolas Sarkozy, fer el mateix amb la cancellera alemanya, Angela Merkel.

També apareixen en la campanya publicitària el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, besant a la boca el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbàs.

La campanya va ser presentada aquest dimecres a París pel vicepresident executiu de Benetton, Alessandro Benetton, que va indicar que el fet que es retrati a líders internacionals és només "una simplificació per fer arribar el missatge".