La portaveu del Departament d'Estat nord-americà, Victòria Nuland, ha afirmat aquest dijous que Washington no busca una confrontació militar amb l'Iran, però que continuaran fent tot el possible per incrementar la pressió sobre Teheran amb l'objectiu que compleixi amb les peticions de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA).

"Ja hem dit moltes vegades en les últimes setmanes i mesos que no busquem una confrontació amb l'Iran. Aquesta segueix sent la nostra posició. Dit això, utilitzarem tots els mitjans a la nostra disposició per continuar incrementant la pressió internacional sobre l'Iran perquè compleixi amb les peticions de l'AIEA i sigui clar amb el seu programa nuclear ", ha dit.

"Estem buscant aconseguir els nostres objectius respecte a l'Iran incrementant el nombre de països que critiquin i pressionin a Teheran en l'AIEA perquè compleixi les seves obligacions. Com és conegut, estem esperant l'informe de l'organització de la setmana que ve per avançar en aquesta conversa amb l'Iran ", ha assenyalat Nuland.

Preguntada sobre si aquest nou informe podria suposar un gir en l'assumpte pel que fa a la resposta de la comunitat internacional, Nuland ha subratllat que "cal deixar que l'AIEA servei el seu propi informe". "Com a membre de l'organització, Estats Units òbviament contribueix activament amb la seva pròpia informació per a la preparació d'aquest informe, tal com sol • licitar a la resta de països que facin", ha subratllat.

"Òbviament, crec que hem de deixar al secretari general (Yukio) Amano publicar el seu informe, i una vegada que vegem el que hi ha en ell, actuarem en conseqüència", ha afegit.

Per això, Nuland ha postergat tota opinió sobre això a la publicació de l'informe. "Crec que, en comptes d'analitzar en profunditat les capacitats de l'Iran a dia d'avui, i en vista que estem a l'espera d'un informe de l'AIEA, fem aquest treball una vegada que s'hagi publicat en informe. Llavors parlarem de la visió nord-americana sobre l'assumpte", ha apuntat.

Sobre els moviments de l'Executiu israelià a la recerca de respatllers tant dins com fora del país per tirar endavant un possible atac contra l'Iran, Nuland ha rebutjat manifestar-se "sobre informes de premsa o documents interns del Govern israelià".

"Els mateixos israelians han parlat públicament en les últimes 24 hores, deixant clar quin tipus de prova van fer (respecte a la prova de míssils balístics), i aclarint que va ser rutinària i que estava programada des de fa més d'un any", ha dit, sense aclarir la postura de l'Executiu nord-americà sobre els intents de recollir suports per part de Tel Aviv.

Finalment, davant l'anunci del líder suprem iranià, Ali Khamenei, de "documents irrebatibles" sobre la implicació dels Estats Units en "actes terroristes" a la República Islàmica i en la resta d'Orient Pròxim, Nuland ha dit que "cal esperar a veure què passa ".

"Disposem de documents irrebatibles que demostren que els Estats Units ha estat darrere de les bambolines del terrorisme a l'Iran i a la regió", va declarar Khamenei. "Amb la presentació d'aquests cent documents, deshonrat als Estats Units davant del món", va prosseguir, sense aclarir l'origen ni l'època dels documents.

"No comentaré per avançat el que l'Iran podria fer o no fer. Veurem què passa, i reaccionarem si és necessari", ha postil·lat Nuland.