Jornada d'infart aquest dijous a Grècia. El primer ministre grec, Iogros Papandreu, finalment s'ha fet enrere i no organitzarà un referèndum sobre el pla de rescat acordat a la UE a la reunió del 26 d'octubre si l'oposició li dóna suport. En un llarg discurs al parlament d'Atenes, Papandreu ha defensat que un referèndum "seria un missatge molt clar" però que si hi ha "consens polític no caldria" organitzar-lo. Papandreu ha defensat que les negociacions sobre la consulta han suposat un "shock beneficial" i han donat "resultats positius" perquè el partit Nova Democràcia, d'Antonis Samaras, "ha dit que votarà sí al nou acord". El primer ministre ha definit com a "decisió històrica" el pacte a la UE.

Iogros Papandreu finalment s'ha fet enrere, però només perquè la pressió sobre el referèndum sembla que ha fet canviar d'actitud a l'oposició conservadora, ara disposada a votar al parlament a favor dels acords "històrics", segons les pròpies paraules del primer ministre, dels líders europeus.

"Nova Democràcia ha anunciat que votarà a favor del nou acord i els vull convidar com a co-negociadors al nou programa", ha dit Papandreu. "Amb un consens no haurem de fer un referèndum. Si l'oposició està disposada a negociar estem preparats per ratificar l'acord i implementar-lo", ha remarcat. El primer ministre ha dit que fer eleccions anticipades sense un consens i la certesa de que s'aplicarien les mesures aprovades el 26 d'octubre seria "catastròfic".

Papandreu ha assegurat al parlament grec que la implementació dels acords del 26 d'octubre és "la única manera de continuar a l'euro i a les negociacions" de Brussel·les. "La prioritat no és el referèndum, sinó el fet de saber si, com a país, estem preparats per implementar els acords del 26 d'octubre", ha dit Papandreu. El primer ministre grec ha defensat que tot i que sigui "difícil", el pacte és "beneficiós" per Grècia, especialment a llarg termini. Papandreu ha avisat que els grecs i la classe política han vist amb el debat sobre el referèndum i amb "l'actitud dels socis europeus" -especialment Angela Merkel i Nicolas Sarkozy- que "el que està en joc és la participació a l'euro".

"Hem tingut un petit tast, afortunadament només un de petit, sobre què significa salvar el país i què hauria significat no salvar-lo", ha dit Papandreu, que ha afegit que els grecs també s'han adonat "del potencial internacional" que les seves decisions poden tenir. Papandreu ha defensat orgullós el seu lideratge al capdavant de Grècia i el fet que s'hagi aconseguit un acord que perdona el 50% del deute del país. "Hem protegit Grècia d'un malson", ha assegurat.

Papandreu ha convidat l'oposició a participar en les negociacions sobre el nou acord, i també ha enviat un missatge als seus companys de partit. "Som la principal força d'estabilitat en aquest país", ha remarcat el primer ministre, que ha demanat suport en la moció de confiança que se li farà demà. Durant aquest dijous, s'havia especulat amb la possibilitat que Papandreu hagués perdut la majoria al parlament, però caldrà veure com reaccionen els seus diputats al discurs i a la decisió de fer-se enrere en el referèndum a canvi d'embarcar l'oposició en tot el procés.