El Tribunal Superior de Londres ha donat aquest dimecres llum verda a l'extradició del fundador del portal WikiLeaks, Julian Assange, a Suècia, país que el reclama per suposats abusos sexuals. Els advocats d´Assange poden recórrer ara davant la Cort Suprema, màxima instància judicial britànica.

Amb la decisió d'aquest dimecres, el tribunal rebutja el recurs que havia presentat el fundador de Wikileaks contra la decisió del jutge Howard Riddle, del tribunal de Belmarsh (sud de Londres), que al febrer ja va autoritzar el lliurament de l'australià a Suècia.

Dos jutges del tribunal han considerat aquest dimecres que l'ordre europea d'arrest, que va motivar la detenció d'Assange el passat mes de desembre, i el procés judicial que el va seguir són vàlids.

Els advocats d'Assange havien argumentat que aquesta eurordre no era vàlida perquè va ser emesa per un fiscal i no per una "autoritat judicial".

En el dictamen d'aquest dimecres, els magistrats argumenten, a més, que les decisions del fiscal suec estan subjectes a l'escrutini dels jutges de Suècia, "jutges d'un altre Estat membre (de la Unió Europea, UE)" que "hem de respectar".

Al mateix temps, els jutges no van acceptar l'afirmació d'Assange que la forma de descriure els delictes no va ser "precisa".

Amb un impecable vestit blau i una rosella a la solapa en record dels caiguts en les dues guerres mundials, Assange ha acudit aquest dimecres al tribunal per escoltar el dictamen dels jutges, entre els crits de suport dels seus seguidors, que l'esperaven a la porta del tribunal i que van reaccionar amb crits de rebuig a la decisió.

La Fiscalia sueca acusa Assange, de 40 anys, de tres delictes d'agressió sexual i un de violació després de la denúncia de dues dones, que van assegurar que els fets van passar l'agost del 2010.

Per la seva banda, la defensa d'Assange al•lega que la seva extradició a Suècia seria "injusta i il•legítima", i considera que el procés judicial és polític.

Un dels requisits legals al Regne Unit per donar llum verda a una ordre europea de detenció i lliurament és que en la legislació nacional britànica es pugui equiparar el delicte pel qual se sol·licita l'extradició de l'acusat.

Assange, el portal ha revelat els detalls de milers d'informacions confidencials d'ambaixades dels EUA a tot el món, va ser detingut a Londres el desembre del 2010 després que les autoritats britàniques rebessin l'ordre d'extradició de les autoritats sueques.

La setmana passada, WikiLeaks va anunciar que deixarà de divulgar secrets oficials per falta de finançament. WikiLeaks va assenyalar que suspenia la divulgació de secrets oficials davant "el bloqueig arbitrari i il·legal" que han realitzat entitats nord-americans com el Bank of America, Visa, Mastercard, PayPal i Western Union i que li han deixat sense accés a finançament.