Almenys 21 combatents, 10 rebels i 11 gadafistas -entre aquests un algerià-, han mort en els durs combats que es lliuren a la estratègica ciutat oriental líbia d'Ajdabija, ha informat aquest diumenge a Efe Ahmed Inasi, un dels pocs metges que romanen en l'hospital de la urbs.

Inasi va explicar que des de l'hospital s'han sentit fortes explosions, probablement de coets Katiuixa i míssils Grad procedents de la zona oest de la ciutat, que els gadafistas ataquen sense treva des del migdia de dissabte.

Segons el facultatiu, les milícies de Gaddafi es troben ja en diversos barris de la ciutat on han entrat a bord de vehicles civils tot terreny i turismes, alhora que han apostat franctiradors en les teulades de diversos edificis.

A l'hospital, que no té instrumental quirúrgic i equipament per a operar, han arribat aquest matí tres rebels greument ferits pels trets d'aquests franctiradors, va dir el metge a Efe, abans de sortir ràpidament en una ambulància cap a la porta oest de la ciutat a recollir cadàvers dels gadafistas, així com ferits d'ambdós bàndols.

Els comptadors metges que queden a l'hospital d'Ajdabija, evacuat a corre-cuita el dissabte després del començament de l'atac del règim, segons va constatar Efe al centre sanitari-evacuen als morts i els ferits greus a Bengasi, ja que el seu material per operar va ser destruït i saquejat per les tropes de Gaddafi abans que abandonessin la ciutat poc després d'iniciar els atacs de l'OTAN.

Inasi va assegurar que entre els onze morts gadafistas, caiguts avui a la zona oest de la ciutat, hi figura un ciutadà amb cèdula d'identificació algeriana.

Els portaveus rebels han afirmat reiteradament que molts mercenaris de països subsaharians s'han incorporat a les hosts del règim, però, si es confirma la nacionalitat algeriana del d'avui, seria la primera vegada que apareix un ciutadà del principal veí occidental de Líbia.

El règim del líder libi, Moammar Gaddafi, ha anunciat que ja té enllestida la redacció d'una constitució en què seria la primera llei bàsica del país des que aquest va aconseguir la seva independència d'Itàlia. No obstant, no està clar quin seria l'encaix del propi Gaddafi en aquest nou marc legal i l'oposició recela de qualsevol reforma que no impliqui la marxa del dirigent.

La nova constitució reemplaçaria al Llibre Verd de Gaddafi, un text que barreja l'Islam i el socialisme que ha servit de base per al sistema polític libi des de la dècada de 1970. Tot i això, a la pràctica el règim està controlat fèrriament i prohibeix la creació de partits polítics.