El secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, ha reclamat avui a Líbia una transició cap a la democràcia i ha advertit al règim de Muammar al-Gaddafi que hi haurà una reacció internacional si continua usant la violència.

"Si Gaddafi i les seves forces militars segueixen atacant sistemàticament la població, no puc imaginar que la comunitat internacional es quedi mirant", ha dit Rasmussen sobre una possible intervenció al país nord-africà, on segons ell es poden estar cometent "crims contra la humanitat".

Al mateix temps, ha deixat clar que l'Aliança no té per ara prevista cap actuació militar i ha subratllat que només intervindrà si se li demana i compta amb un mandat apropiat de les Nacions Unides.

Un representant del líder libi, Muammar Gaddafi, hauria contactat amb el Consell Nacional opositor per oferir la seva renúncia a canvi de garanties perquè ell i la seva família puguin abandonar el país amb seguretat i que se li permeti dimitir davant el Parlament libi, el Congrés General del Poble, segons ha informat el diari àrab londinenc 'Al Sharq al-Awsat', que cita "fonts líbies fiables" de Benghazi, epicentre de la revolta.

En concret, Gaddafi hauria demanat als rebels que retirin la seva petició que sigui processat al Tribunal Penal Internacional i garanties per treure del país la seva riquesa, sosté el diari.

Gaddafi i la seva família partirien a l'estranger, cap a una destinació de la seva elecció. El diari assegura fins i tot que ja han començat els preparatius per a la seva sortida del país i informa que hi ha rumors que el líder libi hauria patit un atac de cor.

"Fins ara no hi ha hagut una resposta oficial a la proposta de Gaddafi, ni negativa ni positivament", explica el diari. No obstant això, les fonts han suggerit que els rebels no acceptaran cap tipus de negociació amb Gaddafi en el poder.