Més de 1.000 immigrants il·legals que escapen de les revoltes dels països del Nord d'Àfrica han arribat la matinada d'aquest dilluns a l'illa italiana de Lampedusa, segons informa la premsa local. La majoria dels immigrants, que han arribat en deu pasteres diferents, provenen principalment de Tunísia. Algunes de les pasteres han aconseguit arribar fins Lampedusa i altres han estat interceptades per la guàrdia costanera. El govern italià ha declarat la recent onada d'immigració com una 'emergència humanitària' i ha alertat sobre la possibilitat que centeners de ciutadans que escapen de les revoltes al món àrab puguin desembarcar a Itàlia.

Fins el moment no es sospita que cap d'aquests immigrants hagi escapat de Líbia, segons ha destacat l'agència Reuters. El govern italià, però, tem un èxode si la situació empitjora.

Els immigrants que arriben a Lampedusa agafen un avió cap a centres d'acolliment italians. Més de 7.000 immigrants tunisians han arribat al país italià des de la caiguda del president Zine al-Abidine Ben Ali a mitjans de gener.

Desenes de milers de persones han fugit de la violència a Líbia i han creuat la frontera cap a Tunísia des de les revoltes contra el líder libi, Moammar al-Gaddafi.

L'any 2009 Roma i Trípoli van signar un acord que permetia la guàrdia costanera italiana retornar vaixells amb immigrants il•legals a Líbia.

Roma alerta sobre l'augment de la immigració

El ministre de l'Interior italià, Roberto Maroni, va dir la setmana passada que la missió humanitària a Tunísia té per objectiu proporcionar aliments i medicines. Maroni va reconèixer que s'estaven preparant per un potencial augment d'immigrants a Itàlia.

Roma ha demanat ajuda als socis europeus, però moltes governs han assegurat que encara és massa aviat per preveure quanta gent emigraria cap a Europa degut als les revoltes al nord d'Àfrica.