Com a mínim 12 soldats estatunidencs s'enfrontaran a acusacions per formar part d'un "equip assassí" que presumptament va disparar contra civils afganesos a l'atzar i van recollir els seus dits com a trofeus.

Cinc dels soldats estan acusats d'assassinar tres afganesos que presumptament van ser matats per esport en atacs diferents al llarg d'aquest any. Set més són acusats d'encobrir aquests assassinats i d'agredir un recluta quan els va informar d'aquests i altres abusos, inclòs el que membres de la seva unitat fumaven haixix robat als civils.

En una de les acusacions més greus que van sorgir del conflicte afganès, es creu que els assassinats van ser realitzats pels membres d'una brigada d'infanteria Stryker la base del qual està a la província de Kandahar, al sud de l'Afganistan.

D'acord amb els investigadors i amb els documents legals, les discussions dels assassinats de civils afganesos van començar després de l'arribada del sergent de personal Calvin Gibbs a la base d'operacions Ramrod el mes de novembre passat. Altres soldats van dir al comandament d'investigació criminal de l'Exèrcit que Gibbs va presumir del que havia fet mentre servia l'Iraq i que va afirmar com seria de fàcil "llançar una granada contra algú i matar-los".

Segons les investigacions, Gibbs, de 25 anys, va tramar un pla amb un altre soldat, Jeremy Morloc, de 22 anys, i amb altres membres de la unitat per formar un "equip assassí". Mentre patrullava durant els mesos següents, presumptament van matar com a mínim tres civils afganesos. D'acord amb el full de les acusacions, el primer objectiu va ser Gül Mudin, assassinat "mitjançant el llançament d'una granada contra ell i els trets amb un rifle", quan la patrulla va entrar a l'aldea de La Mohammad Kalay el mes de gener passat.

Morlock i un altre soldat, Andrew Holmes, estaven de guàrdia al límit d'un camp d'opi quan Mudin va sortir i es va aturar a l'altra banda de la tanca en què eren els soldats. Presumptament, Gibbs va lliurar a Morlock una granada, aquest la va armar i la va tirar per sobre de la tanca prop dels afganesos presents. Holmes, de 19 anys, hauria començat llavors a disparar per sobre de la tanca.

Segons informa 'The Guardian', al final d'aquest dia Morlock li va assenyalar a Holmes que l'assassinat tenia per objectiu la diversió i el va amenaçar si li ho explicava a algú.

La segona víctima, Marach Agha, va ser disparat i assassinat el mes següent. Pel que sembla, Gibb li va disparar i va col•locar un 'kalaixnikov' prop del cos per justificar-ne la mort. Al maig, Mul•là Adadhdad va ser assassinat després de ser disparat i atacat amb una granada.

La revista 'Army Times' informa que un mínim d'un dels soldats va agafar els dits de les víctimes com a records i que alguns van posar per fer-se fotografies amb els cadàvers.

Cinc soldats --Gibbs, Morlock, Holmes, Michael Wagnon i Adam Winfield-- estan acusats d'assassinat i d'agressió agreujada, entre d'altres càrrecs. Tots els soldats han negat les acusacions, i s'enfronten a la pena de mort o a la cadena perpètua si són condemnats.

Els assassinats van sortir a la llum el maig, després que l'Exèrcit comencés a investigar un assalt brutal contra un soldat que va declarar als seus superiors que diversos membres de la seva unitat estaven fumant haixix. L''Army Times' indica que diversos membres de la unitat fumaven regularment aquesta droga quan estaven de servei, i que en ocasions els l'havien robat a civils.

El soldat, que va ser tret de l'entrenament bàsic i el nom del qual no ha estat facilitat, ha afirmat haver presenciat com es fumava haixix i es bevia alcohol de contraban, però inicialment no va informar-ne per lleialtat als seus camarades. Dos dies més tard, membres de la seva secció, inclosos Gibbs i Morlock, el van acusar de "lladre", li van donar una pallissa i li van dir que mantingués la boca tancada.

El soldat va informar de la pallissa i de les amenaces els seus superiors i aleshores va comunicar als investigadors el que coneixia de l'"equip assassí".

Després de la detenció dels cinc acusats el juny, set soldats més van ser acusats el mes passat per intentar encobrir els assassinats i per agressió violenta contra el soldat que va informar dels soldats que fumaven haixix. Les acusacions seran estudiades a final d'aquest mes per un 'gran jurat militar' que decidirà si hi ha prou proves per ser jutjats per un tribunal militar.

Els investigadors de l'Exèrcit afirmen que Morlock va admetre la seva implicació en els assassinats i va donar detalls del paper d'altres, inclòs Gibbs, però el seu advocat, Michael Waddington, intenta suprimir la seva confessió al•legant que el seu client va ser interrogat quan estava sota la influència de medicaments prescrits per a les seves ferides causades en la guerra i que també patia ferides cerebrals traumàtiques, segons ha declarat a l''Seattle Times'.