L'Església catòlica no obrirà un procés canònic a l'exbisbe de la diòcesi de Bruges Roger Vangheluwe, que va admetre haver abusat d'un menor quan era sacerdot, ja que els fets han prescrit, informa avui el diari "Le Soir".

Tot i que el Vaticà va duplicar el juliol el període dins del qual es pot jutjar a un religiós per cometre crims d'aquest tipus (de deu a vint anys, comptats des que la víctima adquireix la majoria d'edat), els abusos comesos per l´exbisbe de Bruges daten de fa 24 anys.

No obstant això, el papa Benet XVI té poders per imposar una sanció sense infringir el procediment judicial propi de qualsevol estat de dret, explica l'expert canònic Rik Torfs.

Benet XVI ja ha utilitzat el seu poder per apartar un sacerdot de la vida religiosa, però de moment no ha pres una mesura tan severa amb un bisbe, recorda Torfs.

El que sí que va fer el Papa el passat mes d'abril va ser cessar del càrrec a Vangheluwe després que reconegués els abusos a un menor que, segons la premsa és el seu nebot.

Aquest cas va destapar un escàndol a Bèlgica i va ser motiu de desenes de denúncies d'abusos en el si de l'Església al país.

Fonts pròximes a la víctima van indicar a la premsa la setmana passada que Vangheluwe havia pagat a la família perquè no el denunciés almenys fins que els fets haguessin prescrit, el què va passar fa dos anys.