Malgrat que la descatalogació del Garatge Forné -antiga seu del Garatge Seat, a la carretera de Barcelona- havia de ser imminent, l'Ajuntament de Gironai fer una nova proposta als propietaris. L'objectiu del consistori és poder arribar a un acord que permeti mantenir la protecció de l'immoble i, alhora, compensar el perjudici econòmic que, segons els propietaris, els suposa. Tot i això, fonts municipals expliquen que la prioritat continua essent evitar un judici que els pugui comportar una sentència similar a la del Xalet Tarrús, en què un jutjat va condemnar el consistori a pagar 1,5 milions d'euros als propietaris en considerar que s'havia excedit en la seva protecció. Per tant, no descarten que, si els propietaris no accepten la proposta, s'acabi optant de nou per la descatalogació.

La intenció del govern municipal era portar la descatalogació -de la qual s'havien iniciat els tràmits el març de 2015- al ple municipal durant aquesta primavera. La idea inicial era fer-ho a l'abril, o si no, com a molt estirar, al maig. L'equip de govern, però, de moment ha decidit frenar-ho, ni que sigui de forma temporal, per donar-se més temps i fer una nova proposta a la propietat. El passat mes d'abril, quan es va conèixer la intenció del consistori d'aprovar definitivament la descatalogació, el Col·legi d'Arquitectes va organitzar una taula rodona en què professionals destacats de l'àmbit de l'arquitectura van demanar a l'Ajuntament que busqués solucions «imaginatives» i tornés a negociar amb els propietaris per tal de mantenir la protecció actual sobre el Garatge Forné, que es concreta en la seva façana de vidre. De fet, el Col·legi d'Arquitectes sempre ha estat un ferm defensor de la necessitat de mantenir la protecció sobre l'edifici degut al seu alt valor arquitectònic.

Ara, el consistori vol reprendre les negociacions amb els propietaris per veure si és possible arribar a un acord que permeti mantenir la protecció i alhora compensar-los pels perjudicis econòmics que, segons afirmen, els comporta la protecció de l'immoble, ja que els impedeix fer-hi qualsevol tipus de reforma.

Gran part de l'edifici, situat just davant l'estació de trens, està en desús des de fa anys. El consistori el va protegir l'any 2008 -quan manava el tripartit del PSC, ERC i ICV- basant-se en l'ús de vidre com a mur de cortina a la façana -un exemple pràcticament inèdit a les comarques de Girona- i la seva rampa en forma de cargol. Els propietaris de l'edifici, però, van decidir dur la catalogació als jutjats i van demanar nou milions d'euros pel perjudici que, deien, els suposaria.

Davant d'això, el govern de CiU va negociar amb els propietaris i aquests van frenar el procés judicial. Ara, davant el temor que el poguessin tornar a reactivar, el govern estava disposat a tirar endavant la descatalogació, però abans vol fer una nova proposta a la propietat.