Un total de 73 comunitats de veïns de Salt han demanat acollir-se a una subvenció municipal per posar portes de seguretat a les sales dels comptadors i instal·lar càmeres de videovigilància a escales, portals i altres zones comunes. És la segona convocatòria d'ajudes que aprova el consistori amb l'objectiu de «fomentar el bon veïnatge i enfortir la sensació de tranquil·litat». El pressupost global que té l´Ajuntament és de ?64.788 euros.

L'Ajuntament, que en total subministrarà 38 kits de càmeres i 73 portes de seguretat (tant estàndards com adaptables) estudiarà ara les sol·licituds i els donarà resposta. De fet, a la convocatòria, ja va demanar a les comunitats que detallessin què és el que consideraven prioritari instal·lar (si portes o càmeres). Un cop el consistori entregui el material a les comunitats, tindran tres mesos per instal·lar-lo i, en cas dels dispositius de videovigilància, donar-se d'alta a l'Agència de Protecció de Dades pel tractament de les imatges.

A mitjan abril, l'Ajuntament va publicar la convocatòria d'ajuts per a la instal·lació de les càmeres i les portes de seguretat a les sales de comptadors d'aigua i llum. Les comunitats de veïns interessades tenien fins al dia 30 per presentar sol·licituds.

Tres mesos per instal·lar-ho

Ara, l'Ajuntament les estudiarà i resoldrà. Un cop s'adjudiquin les subvencions, el consistori entregarà el material a les comunitats i disposaran de tres mesos per instal·lar-lo. La convocatòria no atorga diners, sinó que directament, l'Ajuntament donarà 38 kits de càmeres de seguretat, 36 portes de seguretat estàndard per als comptadors i 37 portes bàsiques adaptables (per fer a mida).

És la segona convocatòria d'ajuts que aprova Salt per «fomentar el bon veïnatge i enfortir la sensació de tranquil·litat». De fet, el regidor de Seguretat Ciutadana, Toni Vidal, explica que les portes i les càmeres «ajuden a millorar la convivència en aquestes escales» i reforcen el programa Passadissos Nets i Segurs.

La iniciativa, que va començar l'any 2012, quan la Policia de Salt va iniciar el patrullatge dins les escales dels pisos (prèvia petició de la comunitat). El llistat d'edificis havia anat creixent -s'havia superat la seixantena i n'hi havia 30 més en espera- l'Ajuntament va reformular el programa. I és aquí on es va demanar a les comunitats que adoptessin mesures d'autoprotecció; és a dir, la instal·lació de portes de seguretat als comptadors i de càmeres de videovigilància.

Assessorament municipal

El regidor d'Acció Social, Ferran Burch, ha destacat que la subvenció que atorga el consistori per a la instal·lació d'aquests elements vol «donar suport a les comunitats». A més, ha subratllat que després d'haver-se acabat el Pla de Barris, la zona d'abast de les ajudes s'ha ampliat a tot el municipi.

A l'hora de presentar les sol·licituds -s'havia de fer per via telemàtica- les comunitats han rebut assessorament per part de l'Oficina d'Habitatge. Des d'allà, també se'ls han facilitat exemples orientatius de les actes de la junta de propietaris.