La Fundació Els Joncs de Sarrià de Ter celebra aquest dijous 26 d'abril un sopar benèfic en motiu del 40è aniversari de l'escola per a discapacitats intel·lectuals Mare de Déu del Carme. L'acte també servirà per recollir fons destinats al projecte de remodelació de les instal·lacions de la Fundació, que contempla la rehabilitació d'un edifici destinat a convertir-se en una llar-residència pionera a Europa i la creació d'una sala polivalent. El President del Parlament de Catalunya i exalcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent, presidirà el sopar, que tindrà lloc al Mas Marroch de Vilablareix i que estarà elaborat pels germans Roca. Els humoristes gironins Fel Faixedas i Carles Xuriguera seran els encarregats de presentar l'esdeveniment, que comptarà amb més de 500 assistents.

A l'acte hi intervindran el president de la Fundació els Joncs, Dionís Poch, els arquitectes que s'encarregaran de la remodelació, Carlos, Borja i Lucía Ferrater, i el director de l'Escola Mare de Déu del Carme, Lluís Pórtulas. Més enllà de Torrent, també hi seran presents diverses personalitats de l'àmbit polític i empresarial com el vicepresident de la Diputació de Girona i alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria; el secretari d'Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Francesc Iglesies; els alcaldes de Vilablareix, David Mascort; de Sarrià de Ter, Narcís Fajula; de Girona, Marta Madrenas; de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió; de Santa Coloma de Farners, Joan Martí; de Torroella de Montgrí, Josep Maria Rufí; i de Lladó, Joan Fàbrega; així com el Senador d'ERC per Girona, Quim Ayats; i el diputats del Parlament de Catalunya Narcís Clara, Gemma Geis i Magda Casamitjana.

El projecte suposarà la rehabilitació de les instal·lacions de la Fundació, que estaven inacabades i en desús. Tot, per aconseguir que el nou espai es converteixi en una llar-residència pionera a Europa. Carlos, Borja i Lucía Ferrater, del despatx d'aquitectura OAB, seran els encarregats de la seva rehabilitació. L'habitatge permetrà que les persones amb discapacitat intel·lectual puguin gaudir d'un espai en el qual emancipar-se progressivament. En total, l'edifici comptarà amb una llar-residència amb 28 apartaments (24 d'uns 38 m(2), i 4 de 55 m(2)) amb capacitat per 1 o 2 persones cada un; 14 dels quals es podran transformar en 6 habitatges, de 95 i 130 m(2). En total tindran capacitat per unes 50-56 persones.

La remodelació també suposa la creació d'una sala polivalent gràcies a la qual els nois i noies de la Fundació podran disposar d'una zona d'oci on poder fer múltiples activitats fora del seu horari laboral. La sala també s'aprofitarà per activitats del Centre Ocupacional i de l'Escola Mare de Déu del Carme, a més d'esdevenir l'espai social de l'edifici dels habitatges, ja que hi comunica directament.

Des de l'any 1978, l'escola d'Educació Especial Mare de Déu del Carme ha atès més de 500 nois i noies, i a dia d'avui té 88 alumnes a les seves aules. El 1991 es va constituir la Fundació els Joncs amb l'objectiu de crear un centre especial de treball pels alumnes que finalitzaven l'etapa escolar. Actualment dona feina a 20 persones amb discapacitat en activitats de neteja d'aparcaments, comunitats o naus. El 2007 es crea el Servei Ocupacional, on es realitzen activitats de caràcter educatiu, social, laboral i de lleure per afavorir a les persones que, per les seves característiques, tenen un accés difícil al mercat laboral. A dia d'avui, aquest servei atén a 42 persones.