La transformació social no serà possible sense una transformació ecològica, i el procés sobiranista ha estat un bon revulsiu per pensar quina Catalunya volem en el futur en matèria ambiental. Aquesta és la tesi de l'exregidor de la CUP a Girona, el geògraf Jordi Navarro, que acaba de publicar el llibre República i Ecologia (Curbet Edicions).

Navarro explica que va començar a escriure el llibre l'any 2015 davant de dos fets fonamentals: la Cimera del Clima a París i l'impuls del procés sobiranista. «Vaig veure que a Catalunya hi havia un buit cultural, científic, polític, assocatiu... sobre aquest tema, amb excepcions com el cas de Santiago Vilanova o Xavier Garcia», assenyala. I és que, segons Navarro, malgrat que els conflictes ambientals han tingut un paper rellevant a Catalunya, no és una qüestió que s'hagi abordat prou seriosament. «Els reptes ambientals van més enllà d'una resposta puntual; tenen a veure amb la nostra manera de viure, moure i menjar, que genera grans impactes i no li donem prou importància», lamenta.

Per això, el volum vol ser una mirada retrospectiva però també de futur, que indaga en les arrels del moviment ecologista nacional i internacional però que també fa propostes de futur partint de la base que el procés independentista de Catalunya pot obrir noves possibilitats: «No vull una fotocòpia del que ja hi ha ara en qüestions socials i ambientals», subratlla Navarro.

Anàlisi de constitucions

Per tal d'explorar quines iniciatives ecològiques s'han dut a terme a nivell internacional, Navarro ha analitzat diferents constitucions per veure quin grau de protecció del medi ambient ofereixen. L'autor explica que les de Suècia, Eslovènia o Noruega poden ser bons exemples, però destaca especialment els casos de Dinamarca, on l'aposta pel medi ambient -a través de les energies renovables, la vida saludable i la mobilitat sostenible- s'ha traduït en una transformació radical del país; i el de Bolívia, país que ha dotat la natura de drets propis.

Per a Navarro, les transformacions social i l'ecològica no es poden entendre l'una sense l'altra. «Cal fer canvis profunds i estructurals, que arribin al moll de l'ós, i la república pot servir per capgirar les coses», assenyala Navarro. I és que l'autor té clar que cuidar el medi ambient no és un luxe, sinó una necessitat. «Si no abordem qüestions com el canvi climàtic o la contaminació de l'aigua, ho patiran tant els països del sud com els del nord», adverteix.

Per aconseguir-ho, el llibre interpel·la tothom. Des dels polítics que es reuneixen a les grans cimeres internacionals -que l'autor considera «pur màrqueting» d'estratègia política, que generen canvis lents i que no són profunds ni transcendentals- fins a cada individu des de casa. «Es pot treballar des de tots els nivells, i no és tan complicat renunciar a unes quantes comoditats per tal de preservar el futur del planeta», conclou Navarro.