L'Ajuntament de Girona va presentar les dues plaques que col·locarà demà a la plaça de l'U d'octubre de 2017. Serà un acte que servirà per fer visible el canvi de denominació de l'espai, que de fet, ja és oficial des de la seva aprovació en un ple municipal ja fa unes setmanes. A la placa s'hi pot llegir: «Només hi ha una cosa pitjor que l'oblit. No saber que s'oblida», del filòsof Xavier Antich.

El representant de Girona Vota, Sergi Font va explicar els actes de demà al matí. Hi haurà una mostra de danses amb l'escola de Dansa de l'Esbart Joaquim Ruyra de Blanes i els Rebrolls del GEiEG i audició de sardanes a càrrec de la Cobla Ciutat de Girona i la colla Aires Gironins (11.00 hores). A continuació hi haurà la «descoberta de la placa commemorativa i acció col·lectiva en record dels fets de l'1 d'octubre de 2017» (13.00 hores) i finalment, hi haurà un Vermut popular dels 4 Rius i concert festiu a càrrec d'Hora de Joglar. A més, al museu del cinema hi haurà la projecció del documental 1-O al Museu del Cinema.

La portaveu d'ERC-MES, Maria Mercè Roca; la portaveu de la CUP - Crida per Girona, Laia Pèlach; el representant de Voluntaris pel Dret de la Defensa, Albert Carreras; i el president de l'Associació de Veïns del Mercadal, Ferran Girón, van apuntar que el nom de la plaça ret homenatge a la gent que l'1 d'octubre va organitzar-se per fer un referèndum i a la que va anar a votar.

En nom de la Federació d'Associacions de Veïns de Girona, Romà Monreal també va afegir-se als arguments de la resta de presents i va apuntar que una «àmplia majoria» d'associacions va avalar el canvi de nom. L'alcaldessa, Marta Madrenas, va dir que «El canvi de nom de la plaça dona pas a una nova etapa que s'ha de basar en la construcció de la república. Volem que la plaça representi la llibertat i els valors d'aquesta república i que sigui, alhora, un homenatge a la ciutadania que va actuar dignament contra l'opressió i la violència».

Aquestes dies s'està traient el brollador on s'hi pot llegir el nom de l'antiga plaça i s'hi posarà ciment. Feia anys que no treien aigua. A més, al costat de l'escultura de la nena de la Constitució, s'hi posarà una placa informativa del que representa i el perquè del canvi de nom de la plaça.