La directora de l'Agència Catalana del Consum (ACC), Montserrat Ribera, ha presentat avui els resultats de la Memòria d'Actuacions 2017 de l'Agència a Girona. Entre les dades presentades destaca que l'ACC va resoldre l'any passat 1.034 casos per la via de la mediació i 195 per l'arbitratge.

Pel que fa a les consultes rebudes per l'ACC a Girona s'ha registrat una pujada del 3,66% amb un total de 8.828 consultes ateses. A Catalunya, la tendència també és a l'alça i l'increment és del 12,60% amb un total de 46.198 consultes ateses. La directora de l'ACC, Montserrat Ribera, ha destacat que "el fet que pugin les consultes i baixin les reclamacions, com passa al conjunt de Catalunya, és una boina notícia perquè vol dir que les empreses estan fent la seva feina, pel que fa als seus propis serveis d'atenció al consumidor".

L'any 2017, l'Agència Catalana del Consum a la demarcació va rebre 2.186 reclamacions, un 9,29% menys que les registrades el 2016. Les telecomunicacions i Internet (27,8%) continuen sent el sector amb més reclamacions seguit dels serveis d'electricitat, gas i aigua (23,7%), altres serveis generals de consum (20,9%) i de béns de consum/productes (12,9%). En el mateix període a Catalunya també es van registrar menys reclamacions, en concret un 11,14%.

Com a conseqüència del descens de les reclamacions rebudes i de l'increment del trasllat a altres organismes competents, els casos resolts per acord de mediació van baixar un 12,37% el 2017. Les telecomunicacions i Internet continuen sent el sector amb més casos resolts per acord de mediació amb un 34,4%. A continuació hi ha els serveis de subministraments bàsics —aigua, electricitat, gas—, amb el 32,3%; altres serveis generals de consum, amb el 13,2%; els béns generals de consum/productes sumen el 7,6%; els serveis de transport amb un 6%; els serveis financers el 5,6%; i els restaurants i allotjaments turístics, el 0,8%.

Per contra els laudes arbitrals van pujar un 42,34% respecte l'any 2016. En matèria d'arbitratges, també les telecomunicacions i Internet van registrar el major nombre de laudes (el 52,82%), seguit dels serveis d'electricitat, gas i agua (el 34,87%) i els serveis de transport (el 6,15%).

Companyies amb més reclamacions

Endesa encapçala les empreses amb més reclamacions, seguida Vodafone, Orange Espagne, Telefónica i Gas Natural. Tot i que aquestes són les empreses amb més reclamacions, la majoria les solucionen per la via de la mediació o l'arbitratge. Segons ha apuntat la directora de l'ACC, "té una certa lògica que aquestes tipologies d'empreses acaparin la major part de les reclamacions, ja que pertanyen a sectors de gran consum, i generen un gran volum de contractes". Així mateix, Ribera ha explicat que "pràcticament totes aquestes companyies han registrat menys reclamacions que al 2016, i la immensa majoria estan adherides al sistema arbitral de consum".

Baixa el número de denúncies

L'any passat es van rebre a Girona 189 denúncies, un 4,06% menys que el 2016. Del total de denúncies, el 30,2% corresponen a Altres serveis generals de consum (30,2%); seguit dels Béns de consum/productes (19,6%); restauració i allotjaments (19%); i aliments (9%).

Un total de 31 expedients resolts amb sanció amb un import de 229.306 euros

Durant 2017, les actuacions inspecció i control de mercat de l'ACC a la demarcació de Girona han derivat en 31 expedients resolts amb sanció. L'import total de les multes ha estat de 229.306 euros. Les infraccions que han motivat majors quanties en multes han estat les clàusules i pràctiques abusives (46,89%); la negativa o resistència a subministrar dades (32,20%); i les pràctiques comercials deslleials (12,59%).

L'ACC rep 844 reclamacions transfrontereres, la majoria pel transport aeri

L'ACC va rebre l'any passat 844 reclamacions transfrontereres, un 13,4% més que el 2016. Els serveis de transport per avió concentren la majoria de reclamacions, seguit a distància dels serveis generals de consum, la restauració i allotjaments turístics, els béns i productes de consum i altres serveis de transport.

El 79% de les persones consumidores que reclamen són residents a Catalunya i del 21% restant principalment l'origen és de França, Alemanya, Andorra, Regne Unit, Espanya, EUA i Portugal.

Pel que fa a les empreses reclamades, el 19% tenen l'origen a Catalunya, i del 81% restant el 30% són d'Irlanda, el 8% del Regne Unit, el 5% d'Alemanya i el 4% de França.

Els principals motius de les reclamacions són per cancel·lacions o retards de vols i pèrdues d'equipatge, entre d'altres.

Actuació inspectora

Pel que fa a l'actuació inspectora a Girona, l'ACC va realitzar 1.095 actuacions. Del total d'inspeccions, el 29% va estar motivada per una denúncia, seguida de la recerca de productes insegurs (24%); per una campanya (19%); per una comunicació (16%), per iniciativa pròpia (8%) i per una alerta (3%).

Més de 2.900 productes alertats i 19.699 articles retirats

L'any passat es van registrar 2.912 productes alertats a Catalunya, un 1,32% més que el 2015. Per tipologia de productes, el 27,83% de les alertes han estat per joguines, seguit del 19,48% per vehicles i motocicletes; el 16,50% material elèctric i lluminàries; el 10,74% roba i calçat; i el 7,16% d'altres. L'ACC participa en el sistema de control d'alertes europeu RAPEX que té per objectiu prevenir riscos pel que fa a la seguretat dels productes.

Així mateix, l'ACC va retirar 19.699 articles del mercat. Per tipus de productes, la majoria dels articles retirats va ser material elèctric i lluminàries, joguines i electrodomèstics.

La Junta Arbitral de Consum de Catalunya incrementa un 12,03% les adhesions a Girona i incrementa en més d'un 40% els laudes emesos

El nombre d'establiments adherits al sistema arbitral de Consum a través de la Junta Arbitral de Consum de Catalunya (JACC) va situar-se el 2017 a Girona en els 1.332, una xifra que representa una pujada del 12,03% respecte l'any anterior. Aquest fet també ha comportat un increment dels laudes que es van emetre durant el 2017, amb un increment del 42,34% respecte l'any anterior. Ribera ha volgut remarcar l'increment d'adhesions d'empreses gironines al sistema arbitral "una mesura que és bona per als consumidors, perquè els dóna una garantia de resolució ràpida per mediació o arbitratge en cas de tenir un problema, i també per a les mateixes empreses, ja que millora la confiança dels seus clients".

Actualment, l'arbitratge de consum segueix sent un plus de qualitat que pot oferir una empresa als seus clients. La confiança que les empreses dipositen en aquest mecanisme es percep en l'augment que any rere any registra el cens d'adhesions a la JACC.

Reforç de la tasca formativa als nens i adolescents dels cursos de formació adreçats als serveis públics de consum i de les accions de divulgació entre els col·lectius de consumidors i empreses

La formació ha estat una altra de les prioritats de l'Agència al 2017, que s'ha orientat a les escoles, a cursos de formació adreçats als serveis públics de consum i a sessions informatives i divulgatives adreçades a col·lectius de consumidors i empreses.

Pel que fa a les escoles, el curs 2016-2017, un total de 1.791 alumnes gironins han passat pels 21 tallers programats per l'Escola del Consum de Catalunya.