La fundació Els Joncs va presentar ahir el prohecte per construir una sala polivalent i una residència pionera a Europa, coincidint amb el seu 40è aniversari. Es farà aprofitant edificacions existents al seu recinte del Pla dels Socs, a Sarrià de Ter. El projecte de remodelació es va presentar ahir amb la presència dels directius del centre i dels arquitectes.

El projecte preveu l'aixecament d'una planta a l'edifici central de les instal·lacions, ara en desús, destinada a convertir-se en una llar-residència pionera a Europa, que permetrà que persones amb discapacitat puguin independitzar-se. Jesús Candel, responsable del projecte, va recordar que «els adults amb discapacitat intel·lectual no poden viure sols, i les úniques opcions que tenen són quedar-se a la seva llar amb la seva família o anar a una residència tutelada». Aquest projecte però, permetrà gaudir d'un espai en el qual emancipar-se progressivament -primer podran realitzar estades de curta durada- i aprendre a conviure amb persones sense discapacitat. Candel va admetre que ja han començat a treballar perquè un cop la rehabilitació estigui acabada es pugui «exportar la idea i convertir-se en un centre pilot de referència».

En total, la planta estarà formada per una residència que comptarà amb 14 apartaments (12 d'uns 38 metres quadrats, i 2 de 55 metres quadrats) repartits en dues plantes i amb capacitat per a 1 o 2 persones cada un; i 6 habitatges, repartits entre dues plantes, de 95 i 130 m2 i que tindran capacitat per a unes 28-30 persones.

A més, el projecte també preveu la creació d'una cuina i una bugaderia d'ús pels usuaris del centre de dia i dels habitatges, que suposarà la creació de 5-7 llocs de treball per a persones discapacitades. La inversió és milionària i caldrà trobar subvencions.

La sala polivalent

L'altra remodelació suposa la creació d'una sala polivalent amb parets laterals de vidre, que es podran obrir i tancar, gràcies a la qual els nois de la fundació podran disposar d'una zona d'oci on poder fer múltiples activitats fora del seu horari laboral. La sala també s'aprofitarà per activitats del Centre Ocupacional, de l'Escola Mare de Déu del Carme i per les entitats veïnals, a més d'esdevenir l'espai social de l'edifici dels habitatges, ja que hi comunica directament. Es calcula que el cost d'aquesta reforma serà d'entre 400.000 i 500.000 euros.

Per tal de recollir fons, la fundació Els Joncs ha organitzat un sopar benèfic a càrrec dels germans Roca, el 26 d'abril al Mas Marroch. L'acte comptarà amb la presència de diverses personalitats i estarà presentat pels humoristes Xuriguera-Faixedas.

«El pas que ens quedava»

A més de Candel, la presentació del projecte va comptar amb la presència de Dionís Poch, president de la fundació, i Borja i Lucía Ferrater, arquitectes del despatx OAB, que portaran a terme la remodelació. Poch va explicar que «la residència és el pas que ens faltava fer», i va dir que aquesta «permetrà que els nois discapacitats aprenguin a administrar-se a si mateixos i els prepararà per si en un futur marxen a viure a un pis de manera independent». El president va exposar que per a ells «és una prioritat que els nuclis familiars estiguin units», i va indicar que «els habitatges permetran que les famílies que ho necessitin puguin viure juntes».

D'altra banda, l'arquitecte Borja Ferrater, va explicar que per ells «el projecte és molt il·lusionant» ja que l'obra tindrà un «ús social que servirà pel confort dels nois i noies», a més de «disposar d'una estructura històrica que mereix ser condicionada».

Per la seva banda, Lucía Ferrater va afirmar que és «un honor poder rehabilitar un edifici de Joaquim Gili», al qual va considerar «un mestre», i va dir que el seu despatx «no pretén deixar la seva firma, si no tornar a donar vida a un espai que estava adormit».