La Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, destaca que el fred i les nevades de les últimes setmanes han provocat que el visitant opti per la muntanya i assenyala que el 30% de la flota hotelera del litoral gironí romandrà tancat per Setmana Santa.

Dades d’ocupació hotelera

El calendari de les vacances de Setmana Santa d’enguany, farà que la major part dels visitants a la província de Girona, optin per passar aquests dies a les zones de muntanya del Ripollès i la Cerdanya, així com de l’interior de la Selva i la Garrotxa.

El fred i les nevades de les últimes setmanes han incitat que el visitant opti per anar a esquiar durant la Setmana Santa. Un altre fet destacable d’aquestes dates, és que només hi haurà un 70% de la flota hotelera oberta al litoral gironí, atès que molts empresaris han optat per obrir els seus establiments a partir de finals del mes d’abril, ja que la Setmana Santa ha caigut molt d’hora. Fins i tot, alguns només obriran durant aquestes dates i després tornaran a tancar per a començar la temporada d’estiu a partir de finals d’abril o principis de maig.

En aquest sentit, la previsió d’ocupació de les zones de muntanya oscil·la entre el 70% i el 75% a les comarques del Ripollès i la Cerdanya; a l’interior del 80% i el 85% a la Garrotxa i a la Selva Interior del 60% i el 65%.

A les zones del litoral gironí i sobre els establiments oberts, es preveu una ocupació entre el 70% i el 75% a la Costa Brava Centre i a la Costa Brava Sud i, del 60% i el 65% a la comarca de l’Alt Empordà, on majoritàriament l’ocupació es concentra als pobles d’interior i de la ciutat de Figueres, ja que la majoria dels allotjaments turístics estaran tancats als municipis costaners.

Pel que fa a Girona ciutat i a les seves rodalies, es preveu una ocupació que oscil·la entre el 65% i el 70%.

Estada

La mitjana d’estades dels visitants que arribaran a tota la província de Girona, oscil·la entre 2 i 3 dies. Enguany, a les zones costaneres la mitjana d’estades serà la mateixa que per a tota la província i per tant inferior a l’any passat, ja que durant la Setmana Santa del 2017 aquesta era de 4 i 5 dies.

En aquest sentit, els dies que hi haurà una major entrades de visitants als allotjaments turístics de les comarques gironines, seran el divendres 30 i el dissabte 31 de març.

Perfil del turista

El perfil del turista per aquestes dates serà majoritàriament de proximitat, català, de la província de Barcelona i rodalies, i de les mateixes comarques de Girona, parelles de mitjana edat i famílies amb nens, així com equips de futbol que participaran al torneig del MIC que es duu a terme a la província.

També en un menor percentatge hi haurà turistes estrangers, encapçalats pels francesos, seguits de belgues i alemanys.

Contractació i preus

El 40% dels visitants que arribaran a la província de Girona han reservat el seu allotjament turístic a través de touroperadors o plataformes de reserva per internet, com per exemple Booking, respecte un 60% que l’han contractat de forma directa amb l’establiment (per telèfon, internet, fax, etc.).

Pel que fa els preus de les habitacions, el 70% dels enquestats no han pujat preus, respecte un 30% que sí que ho han fet amb un 4% d’increment.

Comparativa any interior

En general, l’ocupació turística durant la Setmana Santa serà semblant a l’any passat, sobretot pel que fa a les zones de muntanya, de l’interior i a Girona ciutat. No obstant, a les zones del litoral gironí l’ocupació serà més baixa, atès que com es comenta anteriorment, la Setmana Santa d’enguany ha caigut molt aviat i el visitant optarà per anar a la muntanya.

Restauració

Sobre la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona La Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona està formada per onze associacions comarcals i/o locals: l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà, el Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar, la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre, l’Associació d’Hostaleria, restauració i turisme de Girona, l’Associació d’Hostaleria de Blanes, l’Associació d’Hostaleria de la Selva, l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa, l’Associació d’Hostaleria del Ripollès, l’Associació de Bars i Restaurants de la Cerdanya, l’Associació d’Hotels i Càmpings de Cerdanya i l’Associació de Turisme Rural Girona. Les onze associacions tenen associats: hotels, hostals, càmpings, restaurants, bars, cafeteries, sales de festa, cases de turisme rural, entre altres. La Federació compta avui amb més de 1.550 empreses federades. Els establiments de restauració de la província de Girona preveuen una ocupació del 65% sobre la capacitat dels seus locals. Els dies que tindran més clients seran el divendres a la nit, el dissabte al migdia i a la nit i el diumenge al migdia.