Anunci sorpresa de l´alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. «Tot i que tenim les garanties d´aprovar amb àmplia majoria política el Pla especial de la Devesa, veiem que no estem en la posició d´un inequívoc consens social pel que fa al futur del parc. Per això, hem decidit rebaixar la tensió i prendre´ns el temps que faci falta per trobar les eines per aconseguir aquest consens necessari», va indicar ahir a la tarda. Ho acabava de comunicar a la resta de grups municipals i a representants de la plataforma Salvem la Devesa. La redacció del pla havia aixecat recels entre els veïns perquè els usos que ha de tenir el parc quedaven al marge del debat.

El pla Especial està aprovat inicialment (amb el suport de tots els grups a excepció d´ERC i la CUPque s´havien abstingut) i s´havien presentat diferents al·legacions que estaven pendents de resoldre amb la idea que el pla es portés a l´aprovació final al ple municipal que s´ha de celebrar el dilluns vinent. Però no serà així.

Allò «fàcil» i allò «valent»

L´alcaldessa va insistir que el més fàcil hauria estat seguir endavant amb la tramitació, però que, a parer seu, no seria «ni honest, ni valent». El «parèntesi pel consens», tal com va definir aquesta aturada el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, no té data de caducitat. El diàleg es rependrà quan es consideri que no hi ha pressions i es detecti que hi ha la voluntat de buscar un consens social ampli amb la idea d´aconseguir pràcticament la «unanimitat», en paraules de l´alcaldessa. «Quan sigui el moment, ho reiniciarem», va insistir Madrenas. «No volem concebre la Devesa com un parc natural perquè no ho és. Volem que hi passin coses, que la gent se la faci seva i que en gaudeixi la ciutadania», va afegir.

Madrenas va admetre que l´equip de govern havia «vist que havia arribat un moment que ens estàvem apartant de l´opinió que havia manifestat la ciutadania en el procés participatiu que es va fer el 2014 i del nostre criteri i el que volem és trobar un consens unànime davant d´un projecte que ha de ser un repte il·lusionant».

Les primeres reaccions

Els membres de la plataforma Salvem la Devesa van mostrar-se sorpresa per la decisió municipal i desconeix els motius reals que haurien portat a l´aturada. De moment, no volen fer valoracions i han convocat una reunió extraordinària per dilluns per pactar una resposta. Mentrestant, el grup municipal d´ERC-MES va titllar de fracàs la gestió del govern amb la Devesa. Segons la cap de l´oposició, «la ciutat i la Devesa han perdut sis anys d´anuncis no materialitzats, d´inversions que mai han arribat i de promeses incomplertes». Des de Ciutadans, Míriam Pujola, va lamentar la decisió i considera que això «fa perdre un altre mandat sense desencallar el pla». «Si l´equip de govern té en el seu poder els documents des de fa tres anys i sap el que volien els veïns, per què no buscaven el consens des del principi?», es va preguntar.