El Ministeri de Defensa està analitzant la decisió de Fira de Girona d'impedir la participació de l'Exèrcit a l'Expojove els propers tres anys. A hores d'ara, no descarten emprendre accions legals contra la sanció imposada perquè els militars hi van assistir uniformats. Fonts de Defensa assenyalen que la legislació vigent obliga els militars a portar l'uniforme mentre estan de servei i que correspon a la ministra establir limitacions o autoritzacions sobre el seu ús.

L'Exèrcit, doncs, estudia emprendre accions per no quedar-se fora de l'Expojove. Fonts del Ministeri dirigit per María Dolores de Cospedal han detallat que estan «analitzant» la decisió i no descarten emprendre les «accions legals pertinents». L'alcaldessa, Marta Madrenas, va afirmar dijous que la sanció estava molt ben «fonamentada» perquè des de la Fira consideren que l'Exèrcit es va saltar el codi ètic en presentar-se vestits d'uniforme. Des del Govern espanyol recorden, en canvi, que és la llei de Drets i Deures dels membres de les Forces Armades la que obliga els militars a vestir d'uniforme quan estan de servei. A més, subratllen que les normes generals, a més de les limitacions i autoritzacions sobre el seu ús, han de venir establertes a través d'una ordre ministerial. D'aquesta manera, l'executiu central respon a la decisió del comitè del Patronat de Fira de Girona, que ha imposat una sanció de tres anys a l'Exèrcit espanyol per participar a l'Expojove. La sanció s'aplica perquè consideren que, tot i que els van prohibir exhibir elements bèl·lics, hi anaven uniformats.

El PP ho veu una «madrenada»

També ha criticat la decisió la portaveu del PP a l'Ajuntament de Girona, Concepció Veray, que ha demanat a Madrenas que «rectifiqui i permeti la participació de les Forces Armades al saló Expojove».

Veray ha qualificat de «madrenada» la sanció que ha imposat la Fira de Girona a l'Exèrcit. «Aquest codi ètic va ser una primera madrenada perquè es va redactar a mida per tal justificar el vet de l'exèrcit a la Fira i s'utilitza i s'aplica d'una manera perniciosa, interpretant que l'uniforme de les Forces Armades és un element bel·licista», indica la portaveu popular; cosa que, al seu parer, demostra un gran desconeixement de la institució. «Totes aquestes manifestacions, actuacions i decisions de Madrenas responen a la seva actitud sectària», afegeix.