La primera edició del Festival Internacional del Circ Elefant d´Or a Girona, que tindrà lloc del 22 al 26 de febrer, programa 24 atraccions mai vistes a Europa amb 88 artistes provinents de 18 països diferents. Entre els espectacles, destaquen els dels països de l´òrbita soviètica.

Concretament, arribaran fins a la carpa gironina creacions de Corea del Nord, Xina, Turkmenistan Rússia, Cuba, Moldàvia, Argentina, França o Austràlia. Entre d´altres, destaquen les actuacions del Jinan Acrobatic Troupe de la Xina, en la disciplina d´icaris, així com la presència del Circ Nacional de Pyongyang, amb dos espectacles dels tres espectacles que presenten que surten per primera vegada del país. De moment, el certamen ja té venudes 24.000 de les 30.884 entrades, el que suposa el 78% del total.

El director del festival, Genís Matabosch, ha definit l´esdeveniment gironí com la "gran torre de Babel" que pot presumir "d´entesa entre els diferents pobles del mon".

El festival engega aquest 2018 una nova etapa a Girona després del seu adéu de la ciutat que l´havia acollit fins a la passada edició, Figueres. Una edició que commemora els 250 anys del naixement del circ com es coneix actualment, amb una selecció d´artistes de fins a vuit festivals a Ucraïna, Kazakhstan, Rússia, Xina, Bielorússia o Israel.

Els principals reclams del certamen 2018

En aquest sentit, s´estrenen noves disciplines i països que no havien participat mai al festival, com Moldàvia, Austràlia, Finlàndia, Turkmenistan, França o Anglaterra. Entre les actuacions més importants de l´edició, destaca la del Gran Circ Estatal De Rússia - Rosgoscyrk amb tres espectacles. D´una banda, presenta la Troupe Shatirov amb equilibris en escales aèries, Dmitri Dubinin amb malabars i Alyona Tsvertkova amb cintes aèries.

Del Gran Circ del Vietnam arriba la Troupe De Tru amb els equilibris amb perxa al trapezi. El Gran Circ de Pyongyang portarà tres espectacles - dos de les quals que surten per primera vegada del país- amb funàmbuls a gran alçada i la balança russa amb barra fixa i bàscula. De l´Associació Nacional d´Acròbates de la Xina arriba la Junan Acrobatic Troupe amb els jocs icaris i els malabars de barrets en grup.

Finalment, del Circ Estatal de Bielorússia portaran al certamen el duo d´acròbates a les teles aèries format per Veronika Rybchonok i Maksim Vinogradov; el forçut Tuga del Circ de Mongòlia, l´espectacle de destresa amb fuets de Malahaz Annaev, els clowns Anatoliy Okulov i Pietro Vicentini i la parella de patinadors acrobàtics Duo Evolution del Circ Nacional de Cuba.

Genís Matabosch ha constat la dificultat que de fer arribar tot el material fins a Catalunya i de preparar els visats per als artistes.

Pressupost d´aquest any

L´edició del 2018 del festival té un pressupost de 500.000 euros, dels quals 120.000 provindran de les aportacions públiques de Turisme de Girona, la Diputació de Girona i l´ajuntament de la ciutat.

L´any passat, en l´última edició a Figueres, el certamen va suposar una retorn econòmic per la ciutat d´1,4 milions d´euros.