Un jutjat de Girona ha permès alliberar un matrimoni d'origen romanès dels seus deutes gràcies a l'aplicació de la llei de segona oportunitat de 2015. Es tracta de la primera sentència d'aquest tipus que hi ha a la ciutat. L'auto assenyala que la parella compleix els requisits que exigeix la llei per poder acollir-se a la llei que els permet anul·lar els deutes a causa de la seva baixa capacitat econòmica.

Els responsables de Repara tu Deuda, primera companyia que aplica la llei de la segona oportunitat a Espanya, expliquen que el matrimoni romanès, Costel i Ionela María Moldovan, va arribar a Espanya el 2012 i tots dos van trobar feina. «Al poc temps», expliquen, «ella es va quedar sense ocupació i van començar a sol·licitar petits crèdits per anar sobrevivint fins que va arribar un punt en el qual no podien retornar-los».

L'import global dels deutes que van arribar a aglutinar entre tots dos superava els 24.000 euros, i van arribar a deure diners a més de quinze bancs i entitats financeres diferents. Així va passar el temps fins que es van trobar amb les nòmines embargades i «cada vegada que consultaven el saldo que tenien pendent amb els seus creditors veien que augmentava exponencialment».

Sense propietats, ni família ni ajuda a la qual acollir-se i amb totes les vies d'accés a crèdit tancades, estaven a punt de tornar al seu país, però llavors van decidir iniciar un expedient d'alliberament de deutes, que ha culminat amb l'anul·lació gràcies a la llei de la segona oportunitat. Aquesta llei, que va entrar en vigor al juliol del 2015, permet alliberar particulars i autònoms del pagament de deute a creditors sempre que es demostri que prèviament han actuat de bona fe i intentat un acord amb els creditors per ajornar el deute, fixar un calendari de pagament inferior a deu anys o pagar-la mitjançant la cessió de béns. Si no s'aconsegueix aquest acord, poden sol·licitar un concurs de creditors amb la mediació d'un jutge i sol·licitar davant el tribunal l'exoneració del deute parcial o total. Així doncs, el matrimoni va sol·licitar acollir-se al «benefici d'exoneració de passius insatisfets» i l'administrador concursal no s'hi va oposar, per la qual cosa el jutge ha acordat la concessió del benefici d'exoneració en un acte amb data 8 de febrer de 2018. Contra aquesta decisió, que és la primera d'aquest tipus que es resol a Girona, no es pot interposar cap recurs.

«Una nova perspectiva»

«Encara es tracta d'una via poc coneguda», assenyala Alicia García, sòcia de Repara tu Deuda. «No només pels ciutadans sinó fins i tot per advocats i jutges», afegeix. De totes maneres, cada vegada són més persones les que coneixen i s'acullen a aquest procediment, que «obre una perspectiva d'esperança» perquè aquelles persones que s'han arruïnat aconsegueixin començar de zero sense haver d'arrossegar una situació d'insolvència durant tota la seva vida.