Unes 1.500 persones han acompanyat aquest matí l'alcaldessa de Girona (Gironès), Marta Madrenas (CiU), i el de Palafrugell (Baix Empordà), Josep Piferrer (ERC), a l'Audiència de Girona, on havien estat citats a declarar en qualitat d'investigats per haver signat un decret a favor del referèndum, suspès pel Constitucional.

Madrenas i Piferrer han sortit de la plaça del Vi de Girona, que s'ha omplert a vessar en un acte en el que s'han llegit dos manifestos, un d'ells promogut pels regidors de Girona i part d'aquest ha comptat amb el suport de tots els grups municipals, inclòs el PSC, en què es recorda que la ciutadania "demana una via de diàleg i que no s'utilitzi la judicialització de la política contra cap càrrec electe ni funcionari".

L'altre manifest ha estat llegit per un membre de "Girona Vota" i també ha pres la paraula el rector de la UdG, Sergi Bonet, que ha recordat el posicionament de la Universitat de Girona a favor del dret a decidir.

Entre els assistents es trobaven el secretari d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font; el Delegat de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús; els directors d'Interior i Territori a Girona, Albert Ballesta i Pere Saló, i el president de la Diputació de Girona, Pere Vila.

Tampoc no ha faltat una gran representació d'alcaldes de totes les comarques, des de Salt a Celrà, Llagostera, la Bisbal d'Empordà, Begur, Sant Andreu Salou o Figueres o l'exalcaldessa de Girona Anna Pagans, entre d'altres.

Després de l'acte a la plaça del Vi s`ha iniciat una marxa a pau fins al Palau de Justícia encapçalada per una pancarta amb el lema "democràcia". Unes 1.500 persones han acompanyat Madrenas i Piferrer. Durant la marxa s'ha cantat L'Estaca, i s'han tornat a escoltar crits d'"independència", "volem votar", o "fora la justícia espanyola".

Minuts abans de les onze del matí, Madrenas ha entrat al palau de justícia i a les 11:40 ha començat la seva declaració davant el tinent fiscal de Girona acompanyada de la seva advocada, que ha durat poc més d'un quart d'hora.

Després de ser informada de quins eren els fets pels quals la investiguen i llegir-li els seus drets, Madrenas ha volgut "posar de manifest que entenia que la fiscalia s'estava extralimitant en les seves competències ja que ja hi ha una causa oberta al TSJC que està investigant sobre els mateixos fets".

Madrenas: "Sento vergonya institucional"

Per això, ha considerat que "no tenen competències per estar duent a terme aquesta investigació", ha mantingut l'alcaldessa de Girona.

El fiscal "no ha considerat pertinent aquesta manifestació", ha detallat Madrenas, qui ha assegurat que ella està "al servei de la democràcia" i que la seva "obligació és treballar perquè es respectessin els drets individuals i col·lectius".

"En aquest moment m'ha tallat i m'ha dit que si pretenia explicar això no calia ni pertinent respecte al que pretenien investigar i que, per tant, no tenia massa sentit seguir la declaració", ha relatat.

Madrenas ha dit sentir "vergonya institucional" d'un Govern "que fa passar als càrrecs electes per aquesta situació" i ha assegurat que "en el currículum democràtic de l'Estat hi haurà una taca negra immensa que serà de molt difícil resolució".

L'alcaldessa de Girona ha agraït el suport ciutadà i ha assegurat que estem davant un moviment de la ciutadania "no dels polítics".

L'alcalde de Palafrugell, de la seva banda, ha explicat que s'ha acollit al seu dret a no declarar i, en preveure que no el deixarien dir el que volia, han presentat un escrit en el qual ha fet constar els drets que, segons la seva opinió, li han "usurpat" a ell com a alcalde i "al poble de Catalunya".

L'alcalde de Santa Coloma no anirà a la Fiscalia

Demà, estan citats a declarar els alcaldes d'Olot (Garrotxa), Santa Coloma de Farners (Selva) i la Bisbal d'Empordà (Baix Empordà).

A través del seu perfil a Twitter, l'alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, ha assegurat que no anirà a declarar.