L'Ajuntament de Girona obligarà els propietaris dels gossos a portar aigua per llançar-la damunts els orins dels animals i els sancionarà si no ho fan. La mesura s'inclourà dins una revisió de l'Ordenança de tinença d'animals, que s'acompanyarà amb la contractació de dos agents ambientals. Els agents s'encarregaran de vetllar perquè es compleixi la normativa i, a l'hora de sancionar, tindran competències semblants a les de la Policia Municipal. «Tant els agents ambientals com els policies podran demanar a qualsevol persona que passegi un gos si porta ampolles d'aigua per a les miccions o bosses d'escombraries per als excrements», va concretar ahir el vicealcalde i regidor de Sostenibilitat, Eduard Berloso. D'altra banda, l'Ajuntament va crear cinc itineraris on poder dur el gos deslligat. Per fer-ho, caldrà disposar d'una targeta que es donarà a aquells que el tinguin censat. Per això, el consistori va començar una campanya per incentivar que els propietaris dels gossos els registrin.

El consistori vol fomentar el civisme entre els propietaris d'animals, especialment els de gossos. Per aquest motiu, ara engegarà una campanya que han anomenat «En Zívic a Girona». Fins a finals d'any, les accions que es facin seran informatives, però a partir del 2018, l'Ajuntament intensificarà els controls i sancionarà aquells propietaris que no compleixin l'ordenança. Per això, a més dels dos agents ambientals, l'any vinent l'equip de govern preveu reforçar aquest servei amb més personal. A més, l'Ajuntament de Girona també revisarà i posarà al dia l'Ordenança de tinença d'animals.

Portar una ampolla d'aigua

Una de les normatives que van d'estacar va ahir va ser la de portar una ampolla d'aigua quan se surti a passejar el gos. Els amos hauran de llançar aigua damunt les miccions dels animals, amb l'objectiu que els orins no malmetin la via pública. «Tant els agents ambientals com la Policia Municipal podran demanar a qualsevol persona que passegi el gos si porta ampolles d'aigua i bosses d'escombraries», va informar Berloso.

A més, l'equip de govern també revisarà les sancions per l'incompliment de l'ordenança. «Amb la finalitat de promoure la conviència a la ciutat i la responsabilitat d'aquells que tenen animals, s'incrementarà la quantitat de les multes, que ara mateix estan entre 100 a 400 euros una infracció lleu, de 400 a 1.500 una greu i 1.500 a 3.000 una molt greu», va precisar el regidor de Sostenibilitat».

Coincidint amb l'inici de la campanya informativa, l'Ajuntament de Girona va senyalitzar cinc itineraris on els amos dels gossos podran dur els animals deslligats. Es troben a les hortes de Santa Eugènia, a les ribes del Ter i de l'Onyar i a la font del Ferro. Tanmateix, els propietaris dels gossos que els duguin deslligats hauran de tenir dos requisits. El primer és que l'animal estigui censat. I el segon és disposar d'una targeta identificativa.

Avisos i queixes

S'estima que el nombre de gossos a la ciutat podria ser el doble dels 2.600 que estan registrats actualment al cens municipal, segons dades de l'Arxiu d'Identificació d'Animals de Companyia (AIAC) del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya. Per posar en relleu algunes dades, l'any 2016 l'Ajuntament de Girona va rebre prop de 500 avisos i queixes ciutadanes per incidències amb animals de companyia, es van obrir més de 200 expedients per infraccions de la normativa i es van recollir més de 300 gossos perduts i/o abandonats a la via pública. La voluntat del consistori és donar un enfocament positiu a la campanya i evitar estigmatitzars els propietaris de gossos perquè n'hi ha molts que actuen correctament, malgrat que les conductes incíviques d'uns quants magnifiquen les incidències que hi pugui haver.