Un lladre armat amb una escopeta retallada va atracar ahir un estanc del barri de Fontajau de Girona. El delinqüent, de 42 anys i amb antecedents per fets similars, va entrar a l´establiment situat a la rambla Xavier Cugat cap a dos quarts d´una del migdia. L´atracador es cobria el rostre amb una gor­ra i un passamuntanyes i va amenaçar el propietari i una dependenta amb l´arma. Els va exigir que li entreguessin els diners cridant «¡La caja, la caja!», però ells van reaccionar més de pressa. La dependenta va sortir corrent al carrer i el propietari es va tancar al despatx. El lladre va optar aleshores per endur-se quatre paquets de tabac i fugir corrents. Els Mossos d´Esquadra van muntar un desplegament policial i el van detenir poc després. Els experts en balística van comprovar que l´escopeta estava inutilitzada.

L´atracador es va esperar que no hi hagués cap client a dins (en aquell moment, n´havien sortit un home i un pare amb dos nens). El lladre va entrar a l´estanc amb l´escopeta retallada a la mà. Es tapava el rostre amb una gorra i un passamuntanyes, duia guants i també portava una motxilla. En aquell moment, el propietari i la dependenta de l´estanc estaven d´esquenes darrere el mostrador, mirant els paquets de tabac. Però la mestressa de la botiga, que gestionava factures al despatx, va veure a través de les imatges de la càmera de videovigilància com el lladre es dirigia directament cap a ells.

«¡La caja, la caja!»

L´atracador va amenaçar llavors la dependenta i el propietari apuntant-los amb l´escopeta i va començar a cridar: «¡La caja, la caja!». L´amo de l´estanc, però, se li va encarar i es va negar a donar-li diners. La treballadora ho va aprofitar per sortir corrent al car­rer a demanar ajuda. I el propietari, per la seva banda, va aconseguir entrar al despatx i tancar-se a dins amb la seva dona.

El lladre es va trobar sol darrere el mostrador i amb les caixes enregistradores tancades. Llavors, va agafar quatre paquets de tabac de les lleixes i va fugir corrent. «Des de dins del despatx he activat l´alarma per alertar els Mossos d´Esquadra», va explicar la mestressa de l´estanc, Teresa Trull.

Els Mossos d´Esquadra van activar fins a set patrulles -tant uniformades com de paisà- i les van enviar a la zona. Una d´aquestes va poder detenir l´atracador just deu minuts després del robatori. El lladre havia pujat per la Rambla Xavier Cugat en direcció cap a Sant Gregori. Durant la fugida, li va caure algun paquet de tabac a terra. Quan el van detenir, portava l´escopeta al damunt.

Els agents de balística del cos van analitzar l´arma. Tot i ser una escopeta real, similar a un fusell, era molt antiga -de fet, tenia el canó rovellat- i estava inutilitzada.

Atracament al supermercat

L´atracador, de 42 anys i veí de Girona, és un vell conegut de la policia. De fet, quan el van detenir ahir, acumulava ja set antecedents (alguns d´ells, per robatoris amb violència i intimidació). Ara, al seu historial n´hi sumarà dos més. I és que, a part de l´atracament a l´estanc, la unitat d´investigació dels Mossos d´Esquadra li n´ha pogut imputar un altre.

En aquest cas, el robatori va tenir lloc en un supermercat del bar­ri de Taialà de Girona. L´11 de juliol, cap a les dues de la tarda, un lladre va amenaçar les treballadores amb una escopeta retallada i es va endur un botí de 340 euros.

La descripció de l´arma que van donar les víctimes quadrava plenament amb l´escopeta retallada i, a més, també hi ha altres proves que han permès als Mossos d´Esquadra vincular l´atracador amb aquest altre robatori (perquè va actuar sol, es cobria la cara, també duia una motxilla i va fugir a peu).