La CUP-Crida per Girona va declarar ahir que considera «insuficient» el paquet d'accions per fomentar la convivència entre els turistes presentat per l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

La formació va celebrar que el govern gironí hagués reconegut que «el turisme té efectes negatius que cal gestionar» però considera que «es vol abordar la punta de l'iceberg». La portaveu cupaire, Laia Pèlach, va al·legar que lamenta que «no es vulgui tractar temes com la pressió immobiliària que generen els habitatges d'ús turístic, que és una de les principals preocupacions del veïnat o la precarietat laboral». A més, Pèlach va mencionar que aquestes propostes «siguin simplement una operació de maquillatge per frenar la pressió mediàtica davant la inacció del govern i que no es replantegi el model del turisme com a aposta única per a l'economia de la ciutat». Els cupaires també van voler alertar que mesures com la de reforçar la neteja al centre de la ciutat «poden ser discriminatòries per la resta de barris amb dèficits importants en aquesta matèria i que podrien empitjorar si es prioritza el centre».

La formació va lamentar que una vegada més «es presentin aquestes mesures públicament sense cap debat previ ni amb l'oposició ni amb la ciutadania» i recorda que tot just fa uns mesos es va crear una plataforma veïnal precisament per abordar les conseqüències negatives del turisme que «ja estan patint». En aquest sentit la portaveu va manifestar que des de la CUP-Crida per Girona se sumen a les demandes de la plataforma d'establir una moratòria de llicències d'habitatges d'ús turístic fins que no estigui aprovat el Pla Estratègic de Turisme i d'incloure en aquest un cens d'aquest tipus d'habitatge que contempli també els que operen sense llicència. Així mateix, va demanar a l'alcaldessa de Girona que «es reuneixi amb la plataforma i amb els grups de l'oposició abans d'aprovar aquest paquet de mesures i que obri un debat públic sobre el model de ciutat paral·lel a l'elaboració del Pla Estratègic de Turisme».

Debat entre partits

La regidora a l'Ajuntament de Girona d'Esquerra Republicana, Maria Mèrcè Roca, va declarar que les mesures exposades per Marta Madrenas «van quedar-se amb la superfície». A més, la regidora del Partit Popular a l'Ajuntament, Concepció Veray, va mencionar que són «solucions que creen dubtes, com evitar les aglomeracions en dies com Temps de Flors» i que «tot el que sigui millorar la convivència no podem girar-li l'esquena». Un altre aspecte que hauria d'aclarar-se segons Veray, és el full de les bones pràctiques per als turistes, ja que «no haurien de ser prohibitives». La solució segons la portaveu de Ciutadans, Miriam Pujola, «ha de ser en llargs terminis» a més de fer promoció «de la marca Girona» i plantejar aquest tema «seriament per arribar a un mètode sostenible». Respecte a la pressió immobiliària que segons la CUP generen els habitatges d'ús turístic, la portaveu municipal del PSC i primera tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, va afirmar que «el més important és que s'han d'assegurar que tots els pisos turístics tinguin la llicència i que les inspeccions oportunes marquin que els habitatges són correctes». Tanmateix, va indicar que «caldria regular un màxim d'apartaments turístics», després d'afegir que els veïns del Barri Vell es manifestessin en contra. Així mateix, Veray va demanar que «els pisos turístics estiguin declarats, siguin legals i exigeixin unes normes de convivència amb els veïns» i també «necessitem que es pugi parlar amb els propietaris dels pisos turístics per qualsevol problema». Maria Mercè Roca va declarar que «comença a haver-hi especulacions i per tant un problema d'habitatge en el Barri Vell», cosa que provoca segons la regidora que «molta gent rebi la pressió d'uns preus alts, ja que cada vegada són més cars». Després de les darreres activitats del col·lectiu d'Arran contra el turisme a Barcelona, Sílvia Paneque va declarar que «no volem que es criminalitzi el turisme, hem de trobar un equilibri». De la mateixa manera, Concepció Veray va explicar que «el turisme és compatible amb la convivència» i a més «és una part de l'economia de la ciutat», fet que la portaveu de Ciutadans va compartir, ja que «s'ataca una font d'ingressos». A més, va declarar que «alguns partits fan polítiques de rebuig, sense proposar alternatives que puguin beneficiar a Girona», quan és necessari que «resolguem aquest tema de manera conjunta».