L'Ajuntament de Sarrià de Ter ha exigit a la Generalitat que paralitzi cautelarment l'activitat de l'empresa paperera Hinojosa fins que resolguin els problemes de les pudors que afecten i molesten els veïns. El consistori continua així amb la pressió i les mesures legals a les quals s'havia compromès en cas que l'empresa no solucionés els problemes després de donar-los un termini de quinze dies.

El conflicte continua malgrat que en el seu moment el consistori i l'empresa consensuessin un calendari d'actuacions per resoldre definitivament la problemàtica i que s'acabava el pròxim abril. Amb tot, les queixes veïnals van anar en augment fins al punt que l'Ajuntament, en una carta firmada el 21 de juliol per tot l'equip de govern, van donar 15 dies a l'empresa per acabar del tot amb els sorolls i les pudors (que provenen de la depuradora). L'empresa ja va avisar que les mesures que havien iniciat i que seguirien prenent no podrien donar totalment els seus fruits en només 15 dies, però el consistori es va mantenir ferm.

El termini expira el pròxim 14 d'agost però l'Ajuntament s'ha anticipat amb les mesures. «Veiem que no són palpables les millores que creiem oportunes i ara ens anticipem», va assegurar ahir el primer tinent d'alcalde, Narcís Fajaula. El consistori va concretar dilluns amb els serveis jurídics interns i externs municipals les línies d'actuació a impulsar.

En el cas de les pudors, el problema sorgeix de la depuradora i l'Ajuntament «no té cap competència» en la matèria. En aquest cas, depèn del departament de Medi Ambient. A més, la Generalitat també és qui va concedir el traspàs de la llicència de la fàbrica a Hinojosa i, per tant, és qui té les competències. Davant això, el govern de Sarrià de Ter ha exigit a la Generalitat que «paralitzi cautelarment si correspon» l'activitat de l'empresa paperera Hinojosa «fins que no es resolguin els problemes que s'estan patint aquest estiu» amb les pudors. A més, l'Ajuntament demana a la Generalitat «que prengui les mesures d'inspecció, control i sanció que corresponguin en base a l'article 74.3 de la Llei de prevenció i control ambiental de les activitats».

Estació d'inspecció atmosfèrica

A banda, Sarrià va contractar un ambientòleg per fer estudis de les olors. Després de les recomanacions, l'Ajuntament ha adquirit una estació d'inspecció atmosfèrica que farà el control objectiu de qualitat de l'aire. S'instal·larà a finals d'agost a l'Ajuntament i mesura pressions, intensitats de vent... «tot el que es pugui per quantificar les condicions atmosfèriques» per saber, per exemple, «quan se senten les males olors» i, «si cal, facilitar» les tasques a la Generalitat, va relatar Fajaula.

Sanció per excés de sorolls

On sí que té competències l'Ajuntament de Sarrià és en el tema dels sorolls, a través de les ordenances, i ja els va obrir un expedient sancionador per una infracció greu que ara segueix el seu curs i que podria acabar amb una multa d'entre 901 i 12.000 euros, en funció de com es resolgui l'expedient. Amb tot, l'Ajuntament va informar ahir que «no es descarta que s'emprenguin de nous [expedients] i més contundents, a través de mesures coercitives».

Mentrestant, l'associació de veïns de Sarrià de Dalt va convocar ahir al vespre als veïns a una reunió al Centre Cívic La Cooperativa per parlar sobre el tema.