Més de cent actes que mobilitzaran una seixantena de diputats arreu del territori per explicar les garanties legals del referèndum i combatre "dubtes i pors". La marató organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha arrencat aquest dimecres a poblacions com Valls (Alt Camp), Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), Les Borges Blanques (Les Borges Blanques) o Castelló d'Empúries (Alt Empordà).

A Girona, amb un Teatre Municipal que ha fet el ple absolut, el diputats Lluís Llach i Anna Caula han explicat a grans trets per què el referèndum de l'1-O complirà amb tots els requisits legals i estarà emparat per lleis pròpies aprovades pel Parlament. Després, els diputats han respost les preguntes dels assistents, que s'han centrat, sobretot, en intentar saber quines conseqüències legals pot tenir ser voluntari, quin paper preveuen que jugui l'estat espanyol i què passarà el dia després.

"El que avui estem demostrant és unitat, perquè portem l'acte que es va fer al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) a totes les capitals de comarca i els diputats de JxSí ens acosten al llei per al referèndum", ha explicat la coordinadora territorial de l'ANC a Girona, Marta de Puig. La marató de més d'un centenar d'actes ha començat aquest dimecres i l'objectiu és arribar "a tots els racons de Catalunya" per esvair qualsevol dubte sobre la legalitat del referèndum

"Votarem com sempre", han afirmat els diputats Lluís Llach i Anna Caula des del Teatre Municipal de Girona. Després d'una petita intervenció explicant els aspectes més importants de la llei, ha respost les preguntes dels assistents que han omplert el teatre.

La majoria de preguntes han girat al voltant del paper que preveuen que jugarà l'estat espanyol i com driblar els recursos constants a la justícia. "La seva arma és la por però la història ens ha donat l'eina de la democràcia", ha afirmat Llach que ha posat com a exemple la decisió del Tribunal de Comptes de reclamar 5 MEUR a Mas, Ortega, Rigau i Homs per l'organització de la consulta del 9-N. "Ens estan retornant als xips mentals de la por d'abans", ha afirmat.

El cantautor també ha ironitzat sobre l'entrada de la Guàrdia Civil al TNC. "Espereu-vos a veure què passarà demà aquí", ha dit. Però sosté que Espanya està intentant intimidar els catalans perseguint "el seu patrimoni personal". "No existirien les cloaques de l'estat sense les cloaques de la justícia i la fiscalia", ha afegit.

Els assistents a l'acte també han demanat què passarà el dia després del referèndum. "Si surt que sí, serem independents, si surt que no, anirem a eleccions autonòmiques", han respost els diputats.

Un altre dels dubtes és quin paper poden jugar els voluntaris i com es poden inscriure per ajudar a organitzar el referèndum. També han preguntat si els membres de les meses electorals tindran l'obligació de ser-hi, tal com passa en les eleccions ordinàries. "La llei ho diu, és el mateix", han respost.

El de Girona forma part del més d'un centenar d'actes que es convocaran arreu de Catalunya en pocs dies per explicar les garanties legals del referèndum. "Tothom té molt interès en saber, entenem que el Govern ha d'anar a poc a poc perquè tot té la rèplica de l'estat espanyol, però que el teatre estigui ple demostra que la gent té molt interès", ha conclòs De Puig.

Només aquest dimecres, més de quaranta actes simultanis han donat el tret de sortida a la marató, amb una presència destacada de membres del Govern i diputats del Parlament de Catalunya.