L'Organització Europea de Metges de Família (WONCA Europa) ha premiat un treball dels professionals del CAP de Santa Clara de Girona per promoure els estils de vida saludables entre la comunitat gitana de la ciutat. L'organització europea, que està formada per més de 47 organitzacions científiques d'aquesta especialitat i representa més de 75.000 professionals, ha considerat com el Millor Pòster del seu Congrés del 2017 un treball fet per l'equip d'atenció primària Santa Clara de Girona, sobre el projecte «Puja en salut», una iniciativa iniciada el 2014 per atendre la població gitana del barri de les Pedreres i abordar l'obesitat a partir de l'alimentació i l'activitat física.

Professionals de medicina de família, infermeria i treball social, en col·laboració amb la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya i del cuiner Pep Pérez, del restaurant La Cooperativa de Sarrià de Ter, van impartir sessions formatives a les dones gitanes que es van manifestar com a promotores de la salut entre les seves famílies.

També es van fer caminades saludables en l'entorn dels seus barris i d'altres activitats físiques, sobretot relacionades amb el ball. El programa també tenia en compte una activitat grupal de seguiment des de l'ambulatori de Santa Clara, que es va realitzar durant l'any següent.

Els resultats del projecte van mostrar que el 41% de les dones participants havia baixat considerablement el seu índex de pressió arterial, el 25% havia disminuït el perímetre abdominal i el 33% va mantenir el seu índex de massa corporal, quan la tendència habitual en la comunitat gitana és la d'augmentar-lo progressivament i estancar-se en índexs d'obesitat.

També es van certificar diverses millores en el seu estil de vida, com ara la incorporació de productes frescos com la verdura i el peix en l'alimentació i l'increment de l'activitat física.

Els impulsors del programa es van mostrar satisfets dels resultats obtinguts i de la implicació de les dones en el projecte, fet que va facilitar que s'implantés entre la resta de la comunitat.

Ara, aquest treball ha estat distingit amb el Premi al Millor Pòster en la conferència que l'organització europea ha celebrat a Praga del 28 de juny a l'1 de juliol i al qual va assistir una representació de l'equip d'atenció primària gironí per defensar el poster i recollir el guardó. Congressos com aquest s'han convertit en un dels esdeveniments més destacats entre els professionals de medicina de família i contribueixen a la conscienciació mundial sobre les últimes estratègies clíniques d'atenció primària i al desenvolupament de projectes professionals.