La diagnosi és compartida: tots els partits de Salt estan d'acord en que cal una solució per acabar al més aviat possible amb els barracons que des de fa anys acullen les escoles del poble, especialment en el cas de Les Arrels, el Gegant del Rec i l'institut Salvador Sunyer. Tot i això, en el ple d'ahir no es van posar d'acord per traçar una estratègia compartida davant d'Ensenyament, sinó que cadascú va aportar la seva pròpia recepta i va haver-hi retrets i acusacions en diverses direccions.

El debat va sorgir arran de la moció presentada pel regidor de Ciutadans, Atilano González, que proposava que l'Ajuntament de Salt no cedís més terrenys per a nous centres escolars en barracons i que no donés permís d'obres per a possibles instal·lacions, després que l'onada de calor dels darrers dies hagi posat de manifest les difícils condicions amb què es fa classe en aquestes escoles, ja que sovint les aules superen els 30 graus de temperatura. González, però, es va quedar sol votant a favor de la moció, ja que la resta de partits la van veure excessiva o poc viable.

La regidora no adscrita Fanny Carabellido, militant del PDeCAT, va considerar que el que cal és treballar amb una planificació de les necessitats, ja que el boom actual a secundària es reduirà en els propers anys. A part d'això, va demanar un compromís de l'Ajuntament per acabar amb els barracons tan aviat com sigui possible i denunciar sempre que pugui les condicions amb què estudien els alumnes saltencs.

El portaveu de Canviem Salt, Wilder Palacio, va anar més enllà i va considerar que cal «apretar» el govern local perquè arribi a un acord econòmic amb la Generalitat perquè s'instal·lin els aparells d'aire condicionat com més aviat millor. Per a Palacio, no n'hi ha prou amb què l'Ajuntament ho demani de veu, sinó que ha de parlar-ho amb ERC al Parlament.

Des de Plataforma per Catalunya, Sergi Fabri va considerar que seria «irresponsable» no donar permisos per a futures ampliacions, ja que potser es necessitaran, «encara que no ens agradi». També va voler saber quines accions ha pres el govern per posar fi a aquesta situació.

El socialista Joan Martín, per la seva banda, va compartir la necessitat d'erradicar els barracons, però també va considerar que la proposta de C's «no és la solució». En canvi, va considerar que l'equip de govern ha de «fer els deures» i agilitzar al màxim la cessió de terrenys per construir noves escoles. També va preguntar per què hi ha altres municipis que tenen barracons amb aire condicionat, i l'alcalde, Jordi Viñas, va respondre que és perquè en alguns casos, com el de Fornells, els paga el mateix Ajuntament.

El portaveu de CiU, Jaume Torramadé, va recordar que en el tema dels barracons «tothom pot disparar contra la resta», però va indicar que «no se'n salva ningú». Per això, va proposar a González que retirés la moció i que tots els grups consensuessin una posició comuna de cara al proper ple.

El regidor d'Educació, Fermí Cunill (ERC), es va sumar a la proposta. Cunill va recordar que l'Ajuntament ha reclamat a Ensenyament que instal·li aire condicionat als barracons de cara al mes de setembre, i va assegurar que s'ha fet un seguiment acurat amb les escoles afectades per la calor. González, tanmateix, no va voler retirar la proposta, que només ell va votar a favor i per tant no va tirar endavant.