Una aplicació que permet convertir un telèfon mòbil en una caixa negra per a l'aviació lleugera. Aquest és el projecte que ha ideat l'enginyer d'Airbus i pilot professional gironí Marc Chicharro, i que li ha valgut el segon lloc en els Premis d'Innovació Aeronàutica que convoca el Col·legi Oficial d'Enginyers Aeronàutics d'Espanya.

«L'aviació lleugera té una tecnologia dels anys 80 o 90. En canvi, tu, amb un smartphone nou, tens tota la tecnologia actual, amb sensors, pantalla tàctil... per què no aprofitar-ho?», es pregunta Chicharro. I d'aquí va néixer aeroclAPP, una aplicació que vol millorar la gestió de la flota dels aeroclubs, escoles i propietaris d'aviació lleugera.

D'aquesta manera, l'aplicació transforma l' smartphone del pilot en una caixa negra que enregistra tota la informació del vol -paràmetres GPS, acceleracions en temps real i moviments d'arrancada i parada del motor, entre altres- i l'envia a terra en temps real. Així, en el cas d'un alumne que voli sol, l'instructor pot controlar en tot moment on es troba sigui des de la cafeteria, el parc o casa seva. I ho fa reduint costos, ja que no cal comprar, instal·lar ni mantenir cap equip especial. «Fins ara, això s'ha pogut fer amb GPS, però són molt cars i no tots els aeroclubs estan disposats a assuimr aquesta despesa. Però ja que tenim un mòbil que fa moltes més coses que un GPS, val la pena aprofitar-ho», assenyala Chicharro.

L'enginyer i pilot també indica que un altre dels avantatges d'aeroclAPP és que, a través d'algoritmes, l'aplicació permet detectar de forma precisa en quin moment s'ha de revisar l'aparell, fet que permet reduir els costos de manteniment i operació fins a un 15%. A més, Chicharro destaca que l'aviació té també una vessant social de l'aviació, i assegura que la nova aplicació ajuda a crear comunitat. «AeroCLAPP permet compartir la informació fresca a cada moment, i això fa que sigui més fàcil la interacció entre alumnes i instructors», indica.

L'aplicació s'ha desenvolupat a través de l'empresa Starman Aviation, de la qual Chicharro és director, i s'ha comercialitzat des de fa dos mesos. De moment ja l'utilitzen escoles com la Falcon Air Academy, amb base a Astúries.

L'entrega dels Premis d'Innovació Aeronàutica va tenir lloc divendres a Madrid. El primer premi va ser per al projecte Drone Hopper, de Pablo Flores, una startup nascuda l'any 2015 amb l'objectiu de dissenyar i fabricar drons de gran capacitat tant per a la fumigació com l'extinció d'incendis forestals. El segon premi va ser ex-aequo entre Chicharro i Alejandro Rubio per Skybox, un sistema d'entreteniment en l'aire de baix cost i altes prestacions. L'equip crea una xarxa wifi a bord on els passatgers poden connectar-se amb els seus propis dispositius portàtils i accedir als continguts.