Són la una del migdia i a Salt fa un sol de justícia. A l'escola Les Arrels, que està sencera en barracons, les famílies recullen fills i nets. Algunes mares i avis porten als nens i nenes ampolles d'aigua tretes directes del congelador, els tapen amb para-sols o esquitxen les criatures amb aigua: podria semblar una «guerra d'aigua», però no, en realitat la intenció no és lúdica, sinó pràcticament de supervivència. Els nens surten suats i acalorats de les aules, on sovint, i sobretot aquests dies, superen els 30 graus. La situació comença a ser preocupant; tant, que l'Ajuntament de Salt ha reclamat al Departament d'Ensenyament que instal·li aire condicionat a tots els barracons de forma urgent.

«Hi ha dies que han arribat a 42 i 43 graus. Això no és normal», diu Lluís Fernández, que va a recollir un net i una neta. «Que provin els d'Ensenyament de treballar sense aire condicionat, a veure què els sembla», afegeix, mentre explica que els nens surten «insuportables» de les aules, fet que veu ben normal. «Els fan fer ventalls i els ruixen amb esprais d'aigua, però és totalment insuficient», lamenta. Per això, creu que la solució de l'aire condicionat hauria de ser immediata: «No demanem que estiguin a 10 graus, però a 25 podrien treballar tranquil·lament».

Al seu costat, Fernando Osuna, que va a recollir el seu nét, creu que mentrestant es podrien buscar solucionar alternatives. «Podrien posar ventiladors, que almenys farien alguna cosa. Ara surten ben sufocats de classe», indica.

Raquel Quintana, mare de dos alumnes, alerta que tanta calor acaba afectant el rendiment escolar. «Surten acalorats i esgotats. Quan arriben a casa, només volen estirar-se al sofà», assenyala. Tot i això, no confia massa en la resposta d'Ensenyament: «En altres centres no han pas reaccionat. Diran que no hi ha pressupost», apunta.

L'Elena Ruiz, mare de dos fills, i la Lucy Mejía, d'un, expliquen que sovint les mestres remullen els estudiants per evitar els cops de calor, però consideren que aquesta no ha de ser la solució. «Els nens es queixen que passen molta calor», indica Ruiz.

Els partits de l'oposició també estan començant a prendre cartes en l'assumpte. Ciutadans ha presentat una moció demanat a l'equip de govern (ERC i IpS-CUP) que no cedeixi més terrenys ni doni permisos d'obres per continuar instal·lant barracons a partir del curs 2018-2019. Per la seva banda, Canviem Salt reclama a l'Ajuntament que, si realment creu que l'aire condicionat és urgent, l'instal·li ell mateix i després passi la factura a la Generalitat. Finalment, PxC recorda que ells ja havien fet una petició formal per reclamar aire condicionat.