Protecció Civil de la Generalitat ha activat l'alerta del pla de protecció civil -Procicat- per onada de calor davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya que les temperatures extremes puguin allargar-se fins demà a algunes comarques, sobretot a la província de Lleida però també en alguns punts de les comarques gironines, entre d'altres. A més, segons el protocol intern, l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha posat en fase dos d'alerta el pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).

Protecció Civil ha demanat a la ciutadania que extremi la precaució a l'hora de fer activitats a l'exterior i que se segueixin els consells de salut per evitar incidències per les altes temperatures, evitant les activitats físiques intenses en les hores de més calor i bevent molta aigua.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, ahir es va superar el llindar de temperatures extremes per a aquesta època de l'any a diversos punts de Catalunya. Els termòmetres es van enfilar fins als 38 graus a Girona, 37 a Banyoles i 36 a Olot, Ripoll i la Bisbal d'Empordà. En aquest sentit, Gironès, Pla de l'Estany, Alt Empodrà, Ripollès i Garrotxa van ser les més afectades per l'onada de calor a la província de Girona, i de fet allà es va activar l'alerta de perill alt pel risc de calor.

Avui, les comarques del litoral i prelitoral deixaran d'estar afectades per aquesta situació i, demà divendres, dia 16, només quedaran amb altes temperatures les comarques de Lleida, a més de l'Anoia, el Bages, el Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta.

Les altes temperatures han posat en alerta també ajuntaments com el de Barcelona, que ahir va activar un telèfon gratuït per respondre els dubtes dels veïns i reaccionar a les emergències que es comuniquin. A més, el pla inclou la comunicació a la població general de què és l'onada de calor i quines són les recomanacions generals, enviant a tots els serveis i equipaments municipals un full amb recomanacions.