Els edificis de l'institut Ermessenda de Girona i l'escola Gegant del Rec de Salt ja estan més a prop de ser una realitat. Ahir, el govern de la Generalitat va aprovar una inversió de 6,8 milions d'euros per a la construcció de l'Ermessenda, que ha d'anar a les naus de l'antiga Simon a la carretera de Barcelona. D'altra banda, l'executiu català també va donar llum verda a 4,1 milions d'euros que serviran perquè el Gegant del Rec deixi d'estar en barracons.

En ambdós casos, es tracta d'edificis molt reivindicats. L'Ermessenda es troba actualment a l'edifici Cartanyà, propietat del Bisbat de Girona, a qui l'Ajuntament paga un lloguer. El passat mes de desembre, Ajuntament i Generalitat van anunciar que el nou edifici s'ubicaria a les naus de l'antiga fàbrica Simon de la carretera Barcelona. Les dues institucions van deixar clar que l'estructura de les naus es troba en perfectes condicions i que només caldrà rehabilitar l'espai, de manera que la previsió és que al setembre de 2019 ja hi puguin anar els primers alumnes. La idea és que aculli quatre línies d'ESO i tres de Batxillerat, tot i que també tindrà capacitat per a cicles formatius. Segons ha explicat el responsable territorial d'Ensenyament, Josep Polanco, la voluntat és tenir l'obra acabada en el menor temps possible. De moment, han encarregat un avantprojecte on es reflecteixen diferents possibilitats que el departament estudiarà per veure quina és la més adequada.

El problema, però, és que l'Ermessenda s'haurà de dividir en dues seus, almenys de manera provisional. El curs vinent es farà una nova seu de l'institut amb mòduls prefabricats en un solar a tocar de l'escola Bosc de la Pabordia, per tal de de poder ampliar el centre sense haver d'ocupar més espai al Cartanyà. I tan bon punt acabi la primera fase d'obres a les naus de la Simon, al setembre de 2019, es deixarà de fer servir l'espai del Cartanyà però es mantindran els barracons fins que les obres de la carretera de Barcelona estiguin del tot acabades. Davant d'aquesta situació, el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) de Girona va rebutjar la decisió de dividir en dues seus l'institut, al considerar que es poden crear greuges comparatius entre els alumnes d'una seu i l'altra i que també comportarà dificultats en la gestió del centre.

D'altra banda, Salt també espera amb ganes la construcció del nou edifici de l'escola El Gegant del Rec, que fa més de deu anys que està en mòduls. Segons ha explicat el regidor d'Educació, Fermí Cunill, es tracta d'una de les obres més necessàries a Salt, de manera que aplaudeix que la Generalitat hagi decidit tirar-la endavant. Cunillrecorda que després caldrà construir un altre edifici llargament reivindicat: l'institut Salvador Sunyer.