L'Associació de Marxants de les Comarques Gironines està elaborant un estudi sobre les irregularitats que es produeixen al mercat de la Devesa de Girona, per tal de poder acabar amb elles i millorar la qualitat del mercat. De la mateixa manera, tornaran a posar sobre la taula la possibilitat de fer un nou mercat a la llosa del parc Central o al parc del Migdia, on creuen que poden oferir dinamització comercial. Aquestes són algunes de les propostes que tenen previst presentar a la propera reunió de la Taula dels Mercats de Marxants creada fa poques setmanes per l'Ajuntament de Girona.

Segons explica el president de l'associació, Josep Maria Vergés, «la degradació actual del mercat de la Devesa és superior al que ens podem permetre». Vergés assenyala que hi ha parades que venen productes falsificats, que es traspassen i canvien la mercaderia que es ven sense comunicar-ho a ningú o que fan contractes de només una hora a gent que en treballa molt més. Tot plegat, assenyala, fa que la qualitat del mercat i de la seva clientela es trobi molt per sota del que desitjarien.

Per tal de poder posar-hi remei, l'Associació s'ha posat a elaborar un estudi un recullin totes les irregularitats que es produeixen al mercat. L'objectiu és demanar també a l'administració els expedients que s'han obert i les denúncies que s'han posat, per tal de poder comprovar què s'ha fet. Un cop tinguin tota la informació recollida, l'entregaran a l'Ajuntament de Girona per tal de poder col·laborar conjuntament per posar fi a aquest tipus de pràctiques.

Paral·lelament, però, també tenen previst proposar que es faci un mercat nou a un altre indret de la ciutat, amb capacitat per a 100 o 130 parades i per a les quals s'obri una convocatòria pública que en garanteixi la qualitat. «Hauria de ser un mercat professional, amb uns estàndards de qualitat mínims», considera Vergés. «Les parades no es poden adjudicar a dit», afegeix.

Segons el president de l'entitat, des de l'associació proposen dos emplaçaments: la llosa del parc Central o el parc del Migdia. Segons indica, es tracta de dos sectors que un nou mercat ajudaria a dinamitzar comercialment i servirien perquè la ciutat «torni a gaudir del mercat», cosa que, segons va assenyalar, en aquests moments no passa. L'associació de marxants creu que aquest nou mercat -que seria d'alimentació i equipament tant de la persona com de la llar- podria començar a fer-se els dissabtes i després, si funciona, ampliar-lo a un altre dia.

Vergés confia que, si presenten propostes serioses i treballades, l'Ajuntament accedirà a buscar solucions per millorar la qualitat del mercat.