L'empresa Baldrick & Munitz SL, proposada per la mesa de contractació per redactar el pla Estratègic de turisme de Girona, ha obtingut almenys sis contractes de l'Ajuntament de Girona. Dos va aconseguir-los després de vèncer un concurs públic. El primer va ser al juny del 2014 per elaborar un programa operatiu per a la promoció, difusió i captació d'inversions a l'espai urbà, industrial i tecnològic de les àrees urbanes de Girona i Figueres per 53.240 euros. No seria l'únic treball que faria per l'Ajuntament de Figueres. Aquell mateix 2014, també participaria en un estudi encarregat pel consistori empordanès vinculat al festival internacional de circ.

El segon gran contracte obtingut per concurs a Girona va ser el maig del 2015 i va servir per redactar el pla estratègic de promoció econòmica i ocupació de Girona i el seu entorn urbà, per 46.000 euros.

Estudis de festivals

A més, l'Ajuntament li ha adjudicat almenys quatre contractes menors directament. L'octubre del 2015, va fer enquestes per al festival A Capella per 786,50 euros. Al mes següent, va fer enquestes durant el festival de mapping també per 786,50 euros. A continuació, l'abril del 2015 va monotoritzar l'impacte econòmic dels esdeveniments de «Girona Cultura» i «Ciutat de Festivals» per 7.5502 euros. El juny del 2016, va fer un estudi econòmic de set festivals inclosos en la marca «Girona, ciutat de festival», per 11.313 euros. Si els dos darrers encarrecs, que són molt semblants s'haguessin unificat, superaven els 18.000 euros i s'haurien d'haver tret a concurs públic. Es tracta d'estudis on s'han posat sobre la taula xifres milionàries de benefici per a la ciutat. Així, el 2015 es va anunciar que el festival Strenes, l' A Capella i el Mapping havien generat un impacte de més d'13 milions d'euros.

Seu a Roses

Baldrick & Munitz és va constituir l'any 2007, i està especialitzada en assesorament immobiliari i consultoria empresarial i turística. Té la seva seu ubicada a Roses i té com a directius a Xavier Abad i David Muñoz.

La mesa de contractació ha proposat que aquesta sigui la societat que redacti el pla estratègic de turisme de Girona ja que ha tret més puntuació en el concurs públic obert per l'Ajuntament. Va treure deu punts més que l'altra empresa, una unió temporal, on hi havia L'Insetur, un centre de recerca especialitzat en turisme de la UdG. La proposta on hi ha la Universitat tenia una valoració del treball tècnic molt superior a la que ha resultat vencedora.

La polèmica ha aparegut pel fet que la Universitat, que concursava juntament amb dues consultories, no va acreditar que en el seu equip tècnic redactor hi participarien dotze doctors. La manca dels documents que certifiquessin que tenen aquest títol li va fer perdre quinze punts que li haurien servir per guanyar el concurs. Baldrick & Munitz sí que va certificar que hi hauria un doctor i va sumar aquests quinze punts.

Glòria Plana replica

Mentrestant, l'Ajuntament de Girona va assegurar ahir que el procediment encara està obert. «El concurs encara no ha acabat. El procediment està essent impecable i encara queden fases abans de l'adjudicació», ha indicat la regidora de Turisme, Glòria Plana. Serien comprovacions de documentació, entre altres. La representant municipal va deixar clar que en un concurs «s'hi pot presentar tothom que vulgui i ha de complir els requisits del plec» de clàusules i condicions.

En aquest sentit, va afirmar que des del govern local es va procupar fer un concurs on en la puntuació tinguessin més punts els temes tècnics de qualitat per sobre de l'oferta econòmica. Per aquest motiu, van acabar fer una licitació més complicat i diferent al procés habitual. Fins i tot, en l'apartat de puntuació dels temes subjectius, hi va participar un comité d'experts.

No es pot revisar

Finalment, la regidora va qüestionar el paper d'ERC-MES. Va recordar que els republicans eren a la mesa de contractació i van signar l'acta. «Ells també són corresponsables», va etzibar. Plana no entén que Esquerra demani que es revisi el procés. De fet, des del govern local apunten que si es fes repetir per fer guanyar l'empresa que volen, seria prevaricació. ERC es va queixar dijous que el treball plantejat per l'empresa escollida té pitjor puntuació en l'apartat tècnic que el proposat per la UdG i va apuntar que en un tema tan important per la ciutat com el turisme calia elaborar un pla on s'hi garantís la qualitat.