Les seccions sindicals de Comissions Obreres (CCOO) de l'hospital Santa Caterina de Salt i la Xarxa de Salut Mental defensen que abans de pensar en la ubicació del nou hospital Josep Trueta cal determinar-ne el model, per garantir que les comarques gironines tindran un centre de referència de primer nivell, però consideren que seria «una bona opció» que es construís a Salt.

En un comunicat fet públic a les xarxes socials, els representants de CCOO a l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) apunten que ubicar-lo a Salt «és una bona opció» perquè permetria crear un complex sanitari «d'una gran importància assistencial» per la proximitat amb el parc hospitalari Martí i Julià, on a més del Santa Caterina hi ha l'hospital psiquiàtric, el laboratori de l'ICS i l'Idibgi.

«Pensem que cal fer un pla estratègic de l'hospital Trueta i determinar quines són les prioritats, les possibilitats de creixement en un futur, accessibilitat, serveis, pressupost, i després fer el debat de la ubicació», assegura el comunicat dels treballadors, que mostra una posició propera a l'expressada pel conseller de Salut, Toni Comín, la setmana passada, quan va reblar que l'emplaçament havia de ser l'«última decisió».

En aquest sentit, des del sindicat es mostren «convençuts que les decisions es prendran en base a les necessitats assistencials de la nostra gent, tant treballadors com usuaris, i no d'altres», en referència a les pressions de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, per aixecar l'hospital a Domeny, o de CCOO del Trueta, que s'ha alineat amb l'ajuntament gironí.

«Per a nosaltres, que el nou hospital Trueta anés a Salt és una bona opció per les característiques d'ubicació, accessibilitat, i per la possibilitat de generar un espai sanitari molt més complet i integrador i, per tant, de més rendibilitat i qualitat per als ciutadans del que, ara per ara, ofereix l'hospital Trueta», apunten, assenyalant que «a la regió sanitària de Girona ens cal un hospital de referència d'alta complexitat i que cal un edifici nou per al Trueta».

«El nou hospital hauria de continuar sent de referència i d'alta complexitat per atendre els usuaris, i amb valors afegits, ja que, a més estaria a prop de l'hospital psiquiàtric de Salt, centre d'atenció de la salut mental per als usuaris de tota la província de Girona amb un alt nivell assistencial i de reconeixement públic i internacional», apunten.

Assumir més activitat

Comissions també recorda que el Trueta actua com a centre comarcal per als pacients del Gironès i el Pla de l'Estany, i que part de l'activitat de baixa complexitat es deriva a la Clínica Girona i la Salus Infirmorum de Banyoles. «Seria necessari que aquesta activitat la pogués assumir també el nostre centre», assenyala el comunicat.

Pel que fa a les condicions laborals dels treballadors de l'ICS i els de l'IAS, recorden que al parc hospitalari saltenc ja hi treballen junts des de fa temps empleats de les dues empreses públiques, tot i que uns són estatutaris i altres laborals.