El sindicat UGT ha denunciat a la Generalitat la contractació per part de l'Ajuntament de Girona «d'auxiliars municipals». Assegura que són un col·lectiu present aquests dies per Temps de Flors i que les tasques que fan «superen les seves competències». De fet, segons el sindicat, amb aquesta contractació se «supleix la manca de policies amb seguretat privada de baix cost».

Com a mostra d'aquesta afirmació, expressen que durant aquests dies d'exposició floral que hi ha tanta afluència de gent per la ciutat, a aquests auxiliars se'ls ha pogut «veure al costat de vehicles policials, al carrer, sense fer cap funció de vigilància concreta, i sense poder informar gaire als visitants, ja que es tracta d'una empresa de fora de Girona i el coneixement de la ciutat que tenen aquestes persones és molt deficitari».

Per altra banda, des de la UGT destaquen que el consistori els va informar de la presència de seguretat privada sota el nom «d'auxiliar municipals». Però, segons la seva opinió, el que fan no és el que se'ls va dir ja que, segons diu el sindicat, se'ls va dir que la tasca d'aquests auxiliars «aniria dirigida a cobrir llocs turístics i de gran afluència de gent, com ara els Banys Àrabs, el Museu d'Història de la Ciutat o la nova estació d'autobusos» i també « tindrien la funció d'informadors turístics». Una funció que, d'entrada, en recintes tancats els sembla correcta, però diuen que la realitat «ha estat molt diferent».

Per tot això ho han denunciat a la Generalitat i, a més, consideren que el consistori ha optat pels auxiliars com a «represàlia contra els agents de la Policia Municipal per no voler fer hores extres, tot contractant vigilants privats» i fent-los fer tasques que no els pertoquen.

Els sindicats de la Policia Municipal de Girona, UGT, CCOO i CSI-F, van denunciar aquest mes la falta d'efectius i recursos i van dir que calen 40 agents més.

«No fan tasques policials»

Per la seva banda, des de l'Ajuntament la primera tinent d'alcaldia i regidora de Seguretat, Sílvia Paneque, va assegurar ahir que els auxiliars contractats «no fan tasques policials» i que durant aquesta edició de Temps de Flors el que s'està fent és una «prova pilot» per tal que agents de seguretat privada facin «tasques d'informació, resoldre dubtes o d'altra tipologia que no corresponen als municipals i que fins ara havien fet».

De fet, segons Paneque, la iniciativa municipal «neix de les reinvidicacions» de la Policia de Girona, que fins ara «feia funcions que no li pertocaven».

Un cop el consistori avaluï com ha funcionat aquesta contractació d'auxiliars, la intenció, si hi ha un balanç positiu, és fer un concurs amb la seva licitació per tal que es presentin empreses de seguretat privada. En un futur està previst que aquests auxiliars siguin presents, per exemple, «en moments d'activitat molt forta a la ciutat, com en curses esportives o Temps de Flors», llocs on fins ara la policia, a banda de la seva tasca de seguretat, diu l'edil, havia de fer més feina de la que li pertocava. Per a la tinent d'alcalde, els agents «han d'estar al carrer, patrullant als barris i vetllant per la seguretat». Respecte a la posició dels sindicats, la regidora destaca que «se'ls va explicar que es faria la contractació i entenc que en un moment de reivindicacions hi pugui haver males interpretacions». Amb tot, remarca que sempre, en qualsevol acte que es faci a la ciutat, hi haurà sempre el dispositiu de seguretat de la Policia Municipal i els auxiliars, en tot cas, faran tasques no policials, com fan els Voluntaris de Protecció Civil.