Ajuntament de Girona apuntalarà l´edifici de l´antic taller de la fàbrica Marfà, a Santa Eugènia, a causa de les condicions precàries en què es troba. De la mateixa manera, estudiarà de quina manera es pot recuperar la turbina per tal d´homenatjar el seu passat industrial. Així ho va explicar en el darrer ple el regidor de Cultura, Carles Ribas, després que diversos veïns hagin recollit signatures perquè es faci una intervenció a l´edifici i fins i tot hagin presentat un projecte en els pressupostos participat per a la recuperació de l´espai.

L´edifici, de propietat municipal, es troba en ruïnes des de que van tancar les instal·lacions, l´any 2000. Així com la nau principal de l´antiga fàbrica es va reconvertir en un equipament municipal que inclou la biblioteca Salvador Allende, el taller -que és un edifici annex i exterior- ha quedat abandonat des de llavors. L´any 2010, quan governaven PSC, ERC i ICV, l´Ajuntament, el Museu d´Història de la ciutat i el Consorci Alba-Ter van presentar un projecte per reconvertir el taller en un museu sobre el parimoni industrial.

Set anys després, però, l´edifici continua tal com estava. O encara pitjor, ja que al llarg de tot aquest temps s´ha anat degradant. Això ha motivat la preocupació dels veïns de la zona, que n´han denunciat el mal estat. En el ple de dilluns passat, i a preguntes del regidor d´ERC-MES Martí Terés, Ribas va explicar els plans que té l´equip de govern per a l´edifici. En aquest sentit, va indicar que les dimensions del taller són massa reduïdes per a poder fer-hi un museu, i que tampoc tenen cap intenció d´ocupar espai de l´actual biblioteca, ja que dona «un servei excel·lent». Això sí, Ribas va admetre que l´estat actual de l´edifici els preocupa, i per això han demanat que s´apuntali l´immoble. De fet, aquesta és la prioritat municipal.

A partir d´aquí, va indicar Ribas, s´haurà de decidir què es fa amb l´edifici. El regidor opina que l´espai és massa petit per poder acollir un museu, tal com es preveia inicialment i com demanen alguns veïns, però va anunciar la seva intenció de treballar amb el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, per tal d´intentar recuperar la turbina i tornar-la a posar en funcionament. «Jo entenc que la millor manera de retre un homenatge a l´arqueologia industrial seria que la turbina funcionés, i a més serviria per alimentar un 50% de l´espai», va indicar el regidor. De fet, la restauració de les dues turbines del segle XIX per tal que tornessin a funcionar ja era una de les propostes incloses en el projecte museístic de 2010. Segons va recordar Ribas, una altra possibilitat que s´havia posat sobre la taula era traslladar allà el taller de l´escola d´art, tot i que la proposta no s´ha arribat a concretar.

Exposició Girona i l´aigua

D´altra banda, el responsable de Cultura va anunciar que es traslladarà part de l´exposició Girona i l´Aigua, que s´ha pogut veure durant tot l´hivern al Museu d´Història, a la biblioteca Salvador Allende, per tal d´ajudar a recordar el passat industrial de la zona.